Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 01.04.2022. 10:00
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Povećani poticaji za poljoprivredne proizvođače u Goraždu

Iznos sredstava za novčane poticaje u poljoprivredi uvećan je za 100.000 KM, tako da sada iznosi 350.000 KM, a izmjenama su uvećani iznosi za zasijane površine žitarica, krompira i drugih poljoprivrednih kultura

Foto: Naila Čaušević
  • 107
  • 27
  • 0

Poduzimajući niz mjera s ciljem zaustavljanja rasta cijena, a naročito osnovnih životnih namirnica, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je izmjenu Programa kantonalnih novčanih poticaja u poljoprivredi za 2022.godinu.

Iznos sredstava za novčane poticaje u poljoprivredi uvećan je za 100.000 KM, tako da sada iznosi 350.000 KM, a izmjenama su uvećani iznosi za zasijane površine žitarica, krompira i drugih poljoprivrednih kultura.

Otkup viškova

Ministarstvo privrede ovog kantona zaduženo je da u roku od 30 dana, iznađe novčana sredstva u iznosu od 200.000 KM za otkup tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda. 

Istovremeno je Direkciji robnih rezervi naloženo da dostavi prijedlog prijema i sigurnog skladištenja otkupljenih proizvoda.
Robne rezerve su zadužene i da izvrše prijem i skladištenje, kao i distribuciju dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima s područja Bosansko-podrinjskog kantona prema spisku utvrđenom odlukom kantonalne vlade.

Pomoć u drugim kantonima

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona uvelo je nove mjere u vidu novčanih poticaja za sufinansiranje jesenje sjetve 2021. godine i proljetne sjetve ove godine u biljnoj proizvodnji. Visina novčanih poticaja za ratarske kulture je 100,00 KM/ha, proizvodnja povrća na otvorenom 200,00 KM/ha i proizvodnja povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima 1.000,00 KM/ha.

I Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o vanrednoj raspodjeli dodatnih 350.000 KM poticaja za proljetnu sjetvu registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u tom kantonu. Sredstva su namijenjena gazdinstvima koja su ostvarila poticaje u 2021. godini, tako da neće biti raspisivan novi javni poziv.


Tagovi

Poticaji Goražde Bosansko-podrinjski kanton Poljoprivredni viškovi Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Dizel gorivo Plavi dizel


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.