Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećanje poticaja
  • 07.03.2019. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Povećali iznos poticaja, posebno za biljnu proizvodnju

Ukupna sredstva za poljoprivredu su veća za 800.000 KM u odnosu na utrošena sredstva za ovu namjenu u prošloj godini i iznose 4.300.000 KM. Nijednoj vrsti proizvodnje sredstva nisu umanjena, a za mnoge vrste su značajno povećana, izjavio je Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Foto: Bigstockphoto/Nikola S
  • 343
  • 53
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo održalo je dvosatnu javnu raspravu o Prijedlogu odluke o iznosima novačnih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje i investiranje i rokovima za podnošenje zahtjeva za 2019. godinu. Ovoj raspravi prisustvovalo je oko 160 poljoprivrednika. Nakon diskusije, dati su komentari, kao i sugestije na Prijedlog odluke, zbog čega je resorno ministarstvo dalo i dodatni rok od 15 dana da se prijedlozi izmjena i dopuna dostave i u pisanoj formi. 

U narednim danima bit će urađena analiza svih dostavljenih prijedloga, te će se pristupiti finalizaciji Odluke, kako bi u što skorije vrijeme planirana sredstva bila dostupna poljoprivrednicima.

Povećan iznos za biljnu proizvodnju 

Ovom prilikom ministar privrede KS Haris Bašić je izjavio: "Ukupna sredstva za poljoprivredu su veća za 800.000 KM u odnosu na utrošena sredstva za ovu namjenu u prošloj godini i iznose 4.300.000 KM. Nijednoj vrsti proizvodnje sredstva nisu umanjena, a za mnoge vrste su značajno povećana. To povećanje se posebno odnosi na biljnu proizvodnju jer je prethodnih godina bila finansijski prilično zapostavljena, a u fokus smo stavili razvoj plasteničke proizvodnje, podršku organskoj proizvodnji, te nove načine povoljnog finansiranja mehanizacije u poljoprivredi".

Smanjenje uvoza i povećanje izvoza

Dodao je da su se ove godine vodili i smjernicama strategije razvoja Kantona Sarajevo, a to je smanjenje uvoza i povećanje izvoza. 

"Opredijeljeni smo poticati stvaranje novih lanaca vrijednosti osiguravanjem stabilnog otkupa poljoprivrednih proizvoda od strane industrija hrane i pića, tu želimo praviti konekcije. Predvidjeli smo sredstva i za edukaciju poljoprivrednika o savremenim tokovima u poljoprivredi, kao i promociju njihovih proizvoda kroz sajmove. Tražimo načine i za osiguravanje povoljnog kreditnog fonda za poljoprivrednike. Uz sve, želimo jačati kapacitete korisnika poticaja i omogućiti im pristup velikim međunarodnim fondovima za poljoprivredu. Danas su s nama bili i predstavnici UNDP-a koji su predstavili svoje programe."

Iz Ministarstva privrede najavljeno je i unapređivanje regulative u skladu s novim okolnostima i potrebama na terenu, te i rad na proaktivnoj transparentnosti u ovoj oblasti.

Uz ministra Bašića, prisutni su bili i šef Odjeljenja za poljoprivredne stručne poslove Safet Hasković, konsultant-analitičar u kabinetu ministra Rusmir Pobrić, te projektni koordinator u UNDP-a u oblasti ruralnog razvoja Ismar Ćeramida.


Tagovi

Povećanje poticaja Kanton Sarajevo Biljna proizvodnja Plastenička proizvodnja Organska proizvodnja Haris Bašić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.