Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • javni poziv
  • 23.10.2020. 13:35

Potpora poljoprivrednom sektoru - maksimalan iznos po korisniku do 700.000 KM

Ovaj Javni poziv otvoren je 21 dan (tri sedmice) od dana objavljivanja na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede. Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Foto: Željko Dulanović
  • 657
  • 159
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH raspisalo je danas Javni poziv za dodijelu finansijske potpore iz oblasti poljoprivredno - prehrambenog sektora. 

Predmet ovog konkursa je prijavljivanje za dodjelu sredstava ugroženih subjekata koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a čije je poslovanje pogođeno pandemijom COVID-19.

Kompletan tekst konkursa možete pročitati ovdje

Pravo učešća imaju svi oni koji su izvozno orijentisani. Tu spadaju zadruge, obrti, privredna društva i svi subjekti koji su ostvarili izvoz preko 30 odsto od ukupnih prihoda iz prethodne godine. Ostvarena zarada može biti kroz sopstvenu proizvodnju, otkup ili preradu poljoprivrednih proizvoda, sa teritorije FBiH. Prehrambeni proizvodi bi trebalo biti iz sljedećih grupa:

  • meso i prerađevine od mesa (goveđe, svinjsko, ovčje i kozje);
  • mlijeko i njegove prerađevine; 
  • meso peradi i njihove prerađevine;
  • ribe (morske i slatkovodne) i njihove prerađevine;
  • voće i prerađevine od voća;
  • grožđe, masline i njihove prerađevine;
  • povrće i prerađevine od njega;
  • med i drugi pčelarski proizvodi;
  • ljekovito i aromatično bilje i njihove prerađevine;
  • gljive i njihove prerađevine.

Sredstva za realizaciju konkursa obezbjeđena su iz Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu i iznose 10 miliona KM. Maksimalna suma koju jedan korisnik može dobiti po ovom Javnom pozivu je u visini do 700 hiljada KM. 

Koji se uslovi moraju ispuniti ?

Da bi se mogao prijaviti, podnosilac zahtjeva mora imati sjedište na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, da je u 2019. ostvario izvoza preko 30% od ukupnih prihoda u toj godini, ali i da nije smanjivao broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, u odnosu na broj zaposlenih na dan 30. septembar 2020.

Pored navedenih uslova, korisnik mora ispuniti i sljedeće specifične kriterije. Trebalo bi da je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), odnosno, u Registar klijenata (RK). Takođe, neophodno je da bude registrovan kao pravno lice, zadruga ili obrt, iz agrarnog sektora. 

Kao neprihvatljivi korisnici finansijskih sredstava smatrati će se svi oni koji su u stečaju ili nad kojima je pokrenut postupak likvidacije. Zatim, svi oni koji imaju dospjele a neizmirene obaveze po osnovu doprinosa, direktnih i indirektnih poreza, zaključno sa 30. junom 2020. U ovu kategoriju spadaju i privredna društva sa većinskim državnim kapitalom, kao i javna preduzeća na bilo kojem nivou u FBiH. 

Šta je potrebno od dokumentacije ?

Za učestvovanje na ovom Javnom pozivu, korisnik bi trebalo da priloži prijavu na konkurs, aktualni izvod iz sudskog registra ili Rješenje o registraciji, ne starije od mjesec dana. Takođe, mora dostaviti ličnu kartu i potvrdu/uvjerenje o prebivalištu vlasnika, odnosno, odgovornog lica za zadrugu. Za zadruge je još neophodno dostaviti i potvrdu o izvršenoj reviziji, koja se izdaje kod Federalnog zadružnog saveza (ne stariju od 2 godine). Za novoformirane zadruge treba dokaz o upisu u sudski registar. 

Navedeni konkurs otvoren je 21 dan (tri sedmice) od dana objavljivanja na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede. Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje. Popunjene prijave sa traženom dokumentacijom šalju se preporučeno poštom, na adresu:

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ulica: Hamdije Čemerlića broj 2

71000 Sarajevo

sa naznakom: "Prijava na Javni poziv za dodjelu finansijske pomoći subjektima iz poljoprivredno - prehrambenog sektora radi provođenja interventnih mjera za podršku sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije u okolnostima pandemije COVID -19".


Tagovi

Finansijska potpora Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredni sektor Zadruge Poljoprivredna proizvodnja Prehrambeni proizvodi Poljoprivredno gazdinstvo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.