Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 17.05.2021. 10:10
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Prozor-Rama

Poticaji: Za proizvođače mlijeka izdvojeno 500 KM/mjesečno

Rok za podnošenje zahtjeva, u cilju ostvarivanja poticaja proizvodnji mlijeka i uzgoju muznih krava sa kompletnom dokumentacijom, može se dostaviti do 01. novembra 2021. godine.

Foto: Bigstockphoto/auremar
  • 667
  • 416
  • 0

Na osnovu Programa utroška sredstava za razvoj poljoprivrede, općina Prozor-Rama raspisala je Javni poziv za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i za ruralni razvoj na tom području, u tekućoj godini, navodi se u zvaničnom saopćenju općine Prozor-Rama. 

Na ovaj konkurs mogu se prijaviti i fizička i pravna lica, kao i udruženja (obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge, obrti), koji se bave poljoprivredom na teritoriji navedene lokalne samouprave. 

Obrazac za prijavu možete pronaći u dokumentu ispod teksta.

Poljoprivredni proizvođači trebalo bi da ispunjavaju određene opće i posebne uvjete kako bi ostvarili pravo na sredstva. 

Kada je riječ o proizvodnji mlijeka, visina poticaja (u sustavu otkupa i prerade) iznosi 0,10 KM/l, a maksimalno do 500 KM/mjesečno, tačnije 5.000 litara mlijeka po farmeru. Za uzgajivače muznih krava i proizvodnju mlijeka, potpore iznose 120 KM/grlu, najviše do 20 grla, odnosno do 2.400 KM. Što se tiče subvencija uzgoja u sustavu krava-tele, iznos je isti kao i u prethodnom slučaju.  

Gospodarstvo mora biti upisano u Registar

Što se biljne proizvodnje tiče, subvencionira se uzgoj ramskog bijelog luka - češnjaka, u vrijednosti od 1.500 KM/ha, a minimalna proizvodnja trebalo bi da se odvija na 500 m² ili na 0,05 ha. U voćarstvu, podržati će se podizanje novih nasada šljive autohtonih ili nekih drugih sorti, putem projekta revitalizacije voćanjaka šljive, ali i drugih voćnih vrsta od značaja za ovo područje, od 0,1 do 0,2 hektara. 

Od ratarskih usjeva, poput pšenice, raži, ječma, heljde, zobi, kukuruza, vrijednost poticaja je 500 KM/ha, minimalno za proizvodnju na površini od 0,2 do 1,5 hektara. 

Pored navedenih poticaja, biće podržane investicije u poljoprivredne mašine, kao i za opremu u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Takođe, sufinancirati će se i nabavka visoko kvalitetne rasplodne stoke, ali i opreme za izgradnju objekata namjenjenih preradi voća, povrća i mliječnih proizvoda. 

Svi zainteresovani farmeri, uz prijavni obrazac, trebalo bi dostaviti i dokaz (za pravne subjekte), da su registrirani za rad na području općine Prozor-Rama, a kada je riječ o fizičkim licima, da se obiteljsko gospodarstvo i mjesto prebivališta nalaze na pomenutoj teritoriji. Pored toga, obavezno je da su upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava, kako bi mogli ostvariti pravo na potpore. 

Potpora uzgoju muznih krava i proizvodnji mlijeka

Novčana sredstva namjenjena proizvodnji mlijeka i uzgoju muznih krava dodjeljivat će se mljekarima ovog kraja, koji su u sustavu otkupa mlijeka, proizvode mlijeko za prodaju na neki drugi način ili rade preradu u domaćinstvu, u visini od 120 KM godišnje po grlu, maksimalno do 20 grla.

Neophodno je priložiti dokaz o broju krava i da su grla označena, odnosno, stočne pasoše, zatim Ugovor o kooperaciji sa otkupljivačem - prerađivačem mlijeka za proizvođače u sustavu otkupa mlijeka i Izjavu klijenta da će grla sa navedenim brojevima ušnih markica, koja su predmet novčane podrške zadržati u vlastitom uzgoju najmanje dvije godine od dana podnošenja zahtjeva za ostvarivanje novčane podrške.

Rok za podnošenje zahtjeva, u cilju ostvarivanja poticaja proizvodnji mlijeka i uzgoju muznih krava sa kompletnom dokumentacijom, može se dostaviti do 01. novembra 2021. godine.

Kako do više informacija ?

Zahtjevi sa odgovarajućom dokumentacijom dostavljaju se na protokol Općine ili se šalju preporučeno poštom na adresu: Općina Prozor - Rama, Kralja Tomislava bb. sa naznakom: "Prijava na Javni poziv za odabir korisnika sredstava za potporu poljoprivrednoj proizvodnji i ruralni razvoj za 2021. godinu". Tražena dokumenta moraju biti originali ili ovjerene kopije.

Djelatnici nadležne općinske Službe će pregledati zahtjeve, utvrditi potpunost i prihvatljivost zahtjeva. Po potpunim zahtjevima izvršiti će se uvid na poljoprivrednom gospodarstvu, sačiniti zapisnik o ispunjavanju posebnih uvjeta, utvrditi površinu zasada i drugo činjenično stanje, te predložiti prihvaćanje ili odbacivanje zahtjeva.

Potrebiti  obrazaci zahtjeva za prijavu na poziv mogu se preuzeti u Službi za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Općine Prozor - Rama, ul. Kralja Tomislava bb svakim radnim danom u vremenu od 08 do 16 sati ili elektronskim putem na zvaničnoj stranici. Sve dodatne informacije vezane za konkurs mogu se dobiti svakim radnim danom na brojeve telefona: 036/771-921, 770-552.


Dokumenti


Tagovi

Poziv za poticaje Poljoprivredna proizvodnja Proizvodnja mlijeka Biljna proizvodnja Nabvka opreme Rasplodna stoka Ratarski usjevi Nasadi šljive


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.