Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 26.04.2017. 16:00

Poticaji za nove nasade vinograda, maslina i šljiva

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije odlučila je novčano potaknuti poljoprivrednu proizvodnju u ovoj županiji.

Foto: Bigstockphoto/anekoho
  • 2.229
  • 58
  • 0

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je odlučila dodijeliti iznos od 750.000 KM poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u ovoj županiji.

Naime, kako je priopćeno Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na 44. sjednici održanoj 23. ožujka 2017. godine donijela Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava poticaja za poljoprivredu, te Program utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2017.

Također, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ donijelo je Naputak o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2017. godinu.

Naputkom su utvrđeni opći i posebni uvjeti za ostvarenje županijske novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, postupak i rokovi za ostvarenje novčane potpore, kao i potrebita dokumentacija i obrasci.

Odluku, Program i Naputak o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2017. godinu možete pogledati u priloženim dokumentima.

Novi nasadi šljiva, maslina i vinograda

Poticaji će između ostalih namijenjeni podizanju novih nasada šljiva, maslina i vinograda.

Potporu za podizanje novih nasada šljiva ostvaruje poljoprivrednik koji je u 2017. godini (proljetna i jesenska sadnja) zasadio od 01, - 0,3 ha novog nasada šljive, s minimalno 50 sadnica na 0,1 ha. Iznos potpore iznosi do 500,00 KM za 0,1 ha.

Novčanu potporu za podizanje novih nasada maslina ostvaruje poljoprivrednik koji je u 2017. godini (proljetna i jesenska sadnja) zasadio od 0,1 - 0,3 ha novog nasada masline, s minimalno 20 sadnica na 0,1 ha. Iznos potpore iznosi do 500,00 KM za 0,1 ha.

Potporu za nove nasade vinograda mogu ostvariti poljoprivrednik koji je u 2017. godini (proljetna i jesenska sadnja) zasadio od 0,1 - 0,3 ha novog nasada vinove loze s minimalno 300 sadnica na 0.1 ha. Iznos potpore iznosi do 750,00 KM za 0,1 ha.

Aplicirati za poticaje mogu i pčelari. Naime, novčanu potporu za održivost pčelarske proizvodnje zbog iznimno važne uloge pčela u oprašivanju poljoprivrednih kultura i održanju cjelokupnog ekosustava ostvaruje klijent koji je član pčelarske udruge na području HNŽ-K tijekom 2016. i 2017. godine. Taj pčelar mora u vlasništvu imati najmanje 15 aktivnih pčelinjih društava, mjesto proizvodnje i prebivalište/sjedište klijenta je na području HNŽ-K i ažurirao je stanje u RPG-u.

Iznos potpore iznose:

  • klijentu koji posjeduje od 15 do 45 aktivnih pčelinjih društava iznosi do 300,00 KM;
  • klijentu koji posjeduje od 46 do 90 aktivnih pčelinjih društava iznosi do 400,00 KM;
  • klijentu koji posjeduje 91 i više aktivnih pčelinjih društava iznosi do 500,00 KM.

Podizanje konkurentnosti

Vlada je ovim programom odlučila subvencionirati nabave novih motokultivatora i priključaka. Pravo na potporu za subvencioniranje nabave novih motokultivatora i priključaka ima klijent koji nabavi i dostavi dokaz o nabavi motokultivatora i priključaka izdan u razdoblju od 1.1. do 31.8.2017. godine, Klijent se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i upisan je u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG) i Registar klijenata (RK) i ažurirao je podatke u RPG-u. Udio potpore iznosi do 25% ukupne vrijednosti nabave, a najviše do 1.000,00 KM potpore.

Kako je Vlada navela, svrha Programa poticaja je oživjeti i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na području Hercegovačko-neretvanske županije kroz različite vrste potpora, kako bi se poljoprivredna proizvodnja učinila što konkurentnijom na tržištu. Također je cilj podizanje razine proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima Županije i razvoj poljoprivrede koja je od značaja za turizam i ekologiju Županije.

Više informacija možete pronaći na internet stranici Vlade HNŽ.

Foto: Bigstockphoto/anekoho


Tagovi

Poticaji Vlada HNŽ Šljive Masline Vinogradi Novac


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]