Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usklađivanje mjera
  • 15.03.2017. 18:00

Poticaji jednaki na cijelom području BiH?

Predstavnici ministarstava poljoprivrede FBiH i RS dogovaraju usklađivanje mjera novčanih podrški.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 3.248
  • 276
  • 0

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predvođeni savjetnikom ministra Ervinom Bibanovićem, sastali su se sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kako je i dogovoreno na bilateralnom susretu federalnog ministra Šemsudina Dedića i ministra poljoprivrede RS-a Steve Mirjanića povodom zajedničke sjednice dviju entitetskih vlada održane u četvrtak (9. mart 2017. godine), razgovarano je prvenstveno o harmonizaciji mjera novčanih podrški. Uzimajući u obzir kako je Bosna i Hercegovina jedinstven ekonomski prostor a poljoprivredne politike se prema ustavnim nadležnostima kreiraju i provode na entitetskim nivoima i nivou Brčko Distrikta, ukazuje se potreba usklađivanja poticajnih politika, odnosno programa poticaja koje donose dva entitetska ministarstva u segmentu poljoprivrede, gdje god je to moguće.

Nadalje, predstavnici dva ministarstva na sastanku su inicirali donošenje tri nova zakona na nivou BiH u područjima poljoprivrede, hrane i veterinarstva. Razmatrani su i modaliteti zaštite domaće proizvodnje u svjetlu adaptacije SSP-a i mogućih posljedica koje će pretrpjeti bh. poljoprivreda.

Također je istaknuta važnost aktiviranja sortne liste u Bosni i Hercegovini, unapređenja sistema obilježavanja životinja te uspostavljanja funkcionalnog registra identifikacije životinja. Predstavnici dva ministarstva usaglasili su naredne korake u cilju provođenja dogovorenih aktivnosti.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Ministarstva Usklađivanje Poticaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.