Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni poticaji
  • 15.11.2018. 08:00

Poticaji: Aktuelna tri poziva za pčelarstvo, mljekarstvo i sajmovanje

Svi pozivi ostaju otvoreni 7 dana, te je krajnji rok za podnošenje zahtjeva 20. novembra tekuće godine.

Foto: Pixabay/mommyhen42
  • 1.113
  • 89
  • 0

U cilju poticanja poljoprivredne proizvodnje i sufinansiranja nabavke opreme za mljekarsku proizvodnju Općina Visoko raspisala je tri nova Javna poziva za podnošenje zahtjeva za poljoprivredne poticaje. Svi pozivi ostaju otvoreni 7 dana, te je krajnji rok za podnošenje zahtjeva 20. novembra tekuće godine.

Podrška za držanje pčelinjih zajednica

Poziv za podnošenje zahtjeva odnosi se na sve vlasnike pčelinjih društava sa područja općine Visoko, a koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Pravo na ostvarivanje poticaja imaju fizička lica i lica koja imaju registrovanu poljoprivrednu djelatnost kao osnovno zanimanje (registrovan obrt). Poticaj mogu ostvariti vlasnici pčelinjih zajednica koji imaju minimalno 10 aktivnih pčelinjih zajednica, a maksimalno 30, i koji su članovi nekog od aktivnih udruženja pčelara sa područja ZE-DO kantona, te koji su izmirili obaveze prema udruženju u zadnje tri (3) godine. To dokazuju potvrdom udruženja pčelara čiji su član. Iznos premije je do 7KM/pčelinja zajednica.

Sufinansiranje kotizacije učešća na sajmovima

Poljoprivredni proizvođači, izlagači fizička lica i vlasnici poljoprivrednih obrta sa područja općine Visoko, mogu podnijeti zahtjev za sufinansiranje uplate kotizacije za učešće na domaćim poljoprivredno – prehrambenim sajmovima i manifestacijama. Podržava se sufinansiranje kotizacije za učešće na sajmovima i manifestacijama u periodu od 01.01.2018. do 20.11. 2018. godine, što se dokazuje originalnom bankovnom uplatnicom u svrhu učešća na sajmu. Iznos podrške je do 25% od ukupne vrijednosti uplate kotizacije za sve sajmove.

Nabavka mljekraske opreme

Farmeri, proizvođači mlijeka (obrtnici i fizička lica) koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) mogu podnijeti zahtjev za sufinansiranje nabavke novog uređaja za mužu – muzilica i mljekarske opreme – laktofriz. Podrška se odnosi za nabavku novih muznih uređaja – muzilica ili laktofriza nabavljenih u periodu od 01.01.2018. do 20.11.2018. što se dokazuje računima o kupovini. Maksimalna vrijednost kupljenog uređaja ili opreme za koju se ostvaruje podrška je do 4 000,00 KM. Iznos podrške je do 25% od ukupne vrijednosti muzilice ili laktofriza

Rok za podnošenje prijava je do 20.11.2018. godine. Prijavni obrazac i sve dodatne informacije se mogu dobiti u u prostorijama Općine Visoko na protokolu šaltera Službe za finansije, privredu i društvene djelatnosti ili na web stranici općine Visoko: www.visoko.gov.ba. Nakon zaprimljenih zahtjeva imenovana Komisija će otvaranjem koverti i izlaskom na teren započeti implementaciju i realizaciju sva tri Javna poziva.


Tagovi

Poljoprivredni poticaji Općina Visoko Mljekarska oprema Učešće na sajmovima Pčelinje zajednice


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.