Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FARMA II
  • 17.09.2017. 13:00

Pomogli više od 300 poljoprivrednih organizacija u BiH

Čak 77 organizacija dobilo je podršku kroz grant sredstva u ukupnoj vrijednosti od 4,1 miliona KM.

Foto: Facebook/USAID Bosnia and Herzegovina
  • 305
  • 24
  • 0

"Švedski doprinos projektu FARMA II za period od pet godina iznosi 13 miliona KM, međutim želimo da se na naš angažman gleda u mnogo široj perspektivi, odnosno da naša zemlja želi doprinijeti razvoju BiH", kazao je u Sarajevu ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, na predstavljanju dosadašnjih rezultata postignutih u okviru ovog projekta.

Mnogo je neiskorištenog zemljišta

"FARMA II je zajednički projekat SAD-a i Švedske i glavni cilj je da doprinesemo razvoju BiH tako da postane punopravni član Evropske unije (EU). Putujući po BiH uvjerio sam se da je poljoprivredni sektor jedan od najperspektivnijih sektora, te da ima mnogo neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta", kazao je Hagelberg, nadajući se da će se ovakvo stanje promijeniti i doprinijeti daljem razvoju.

Ambasador Hagelberg vjeruje da će za dalji razvoj BiH ključno biti usvajanje strateškog plana za ruralni razvoj, za koji se nada da će uskoro biti usvojen.

Projekat najznačajniji za kontrolu hrane

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da je Uprava blisko sarađuje sa ovim projektom i da su zadovoljni sa saradnjom. Smatra da je Projekat jedan od najznačajnijih kada je u pitanju ukupan sistem kontrole hrane u BiH, te da računaju da će kroz njegovu implementaciju doći do unaprijeđenja rada inspekcijskih organa koji su direktno vezani za sistem kontrole hrane i unaprijeđenja rada labaratorijskih kapaciteta u BiH.

"Federalna uprava je u više navrata intervenisala da se izvrše izmjene zakonske regulative, koja bi odredila koje su to inspekcije nadležne kada je prekogranična kontrola u pitanju, a koja kada je unutrašnja kontrola u pitanju, te šta je obaveza i nadležnost sanitarnog inspektora. Dali smo konkretne prijedloge i aktivno učestvujemo u izradi zakonske regulative i treba očekivati donošenje novog zakona o hrani na nivou BiH", kazao je Ajdinović.

Inspektori prošli niz obuka

Direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove Predrag Tomić kazao je da su u okviru ovog projekta inspektorati imali koristi u tome što su inspektori iz smjera poljoprivrede i veterine prošli niz obuka, gdje su usvojili sva praktična znanja i tehnike.

Predstavnik Mesne industrije "Madi" Mirel Dedić kazao je da imaju veliku podršku ovog projekta kada je u pitanju njihova priprema za izvoz u EU, u vidu angažovanja konsultanata za edukacije iz drugih zemalja.

Treća generacija projekata

Do danas, USAID/Sweden FARMA II projekat je pomogao više od 300 poljoprivrednih organizacija iz cijele BiH, a 77 organizacija dobilo je podršku kroz grant sredstva u ukupnoj vrijednosti od 4,1 miliona KM.

Projekat FARMA II je treća generacija projekata USAID-a i Vlade Švedske usmjerenih na poljoprivredni sektor u BiH. Prethodni projekti pomogli su BiH da poveća prodaju i izvoz pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda u okviru poljoprivrednog sektora.

Foto: Facebook/USAID Bosnia and Herzegovina


Tagovi

FARMA II USAID Kontrola hrane Anders Hagelberg


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]