Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansijska pomoć
  • 07.11.2021. 14:15

Pomoć za obrte u iznosu od 60 miliona KM, koji su uslovi dodjele?

Cjelokupne novčane potpore date ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, iznose 60 miliona KM i biti će isplaćene najkasnije do 31. janura naredne godine. 

Foto: Bigstock/pressmaster
  • 1.098
  • 168
  • 0

Nedavno je Vlada Federacije BiH donijela uredbu o uslovima za dodjelu finansijske pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, kako bi se ublažile negativne posljedice postojeće pandemije korona virusa, navodi se u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH. 

Ukupan iznos novčanih potpora po jednom korisniku, na osnovu odluke Vlade Federacije BiH iznosi maksimalno 30 hiljada KM. Dodjela pomenutih sredstava odnosi se na refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike, odnosno, dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu, za obračun doprinosa, u perodu od 01. augusta 2020. do 31. jula 2021. godine. 

Cjelokupne novčane potpore date ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, iznose 60 miliona KM i biti će isplaćene najkasnije do 31. janura naredne godine. Sredstva će biti dodijeljena potencijalnim korisnicima na osnovu podataka dobijenih od Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. 

U slučaju velike zainteresovanosti, umanjiti će se iznos

S tim u vezi, kako bi se dobili podsticaji, moraju se ispuniti uslovi da imaju najmanje jednog zaposlenog na dan 31. jula ove, kao i na dan 31. jula 2022. godine, zatim izmirene obaveze na osnovu doprinosa i poreza, ali i da su im glavni transakcijski računi aktivni na dan 30. novembra 2021. godine. 

Detaljni uslovi za dobijanje finansijskih sredstava predstavljeni su u Uredbi o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine u cilju ublažavanja negativnih posljedica Covid-19 virusa.

Kompletnu Uredbu možete pronaći u dokumentu ispod teksta

Isto tako, moraju dokazati da su očuvali postojeća radna mjesta na način da na dan 30. novembra 2021. imaju isti ili veći broj zaposlenih u odnosnu na 31. jula tekuće godine ili da je prosječan broj zaposlenih u razdoblju od 1. augusta tekuće godine isti ili veći od prosječnog broja zaposlenih u vremenu od 1. augusta 2020. do 31. jula 2021. godine.

U slučaju da zbog prijavljivanja velikog broja zainteresovanih potencijalnih korisnika novčane pomoći, ukupna sredstva ne budu dovoljna, proporcionalno će se umanjiti iznos svim kandidatima za finansijska sredstva. 


Dokumenti


Tagovi

Finansijska pomoć Vlada FBiH Obrti Samostalne djelatnosti Uredba Potpore


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]