Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Realizacija mjera
  • 09.03.2022. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Poljoprivrednicima osigurano gorivo i poticaji za proljetnu sjetvu

Obaveza kantonanih ministarstava je da dostave vladama spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju s tog nivoa u 2021.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 942
  • 120
  • 1

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je održao sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede vezano za akt Vlade FBiH koja je donijela mjeru koja se odnosi na dodjelu goriva poljoprivrednim proizvođačima u FBiH iz postojeći robnih rezervi.

Zaključeno je da će resorno ministarstvo, u skladu sa zaduženjem, Federalnoj direkciji robnih rezervi dostaviti spisak poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruju podršku za biljnu proizvodnju na federalnom nivou i koji će imati pravo na ovu mjeru prema usvojenim kriterijima (50 litara goriva po hektaru).

Poziv poljoprivrednicima ZDK

U cilju cjelovite realizacije ove mjere, obaveza kantonanih ministarstava je da dostave vladama spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju s tog nivoa u 2021., vodeći računa da se za istu površinu ne dodjeljuje dvostruka količina goriva.

Mjere Vlade FBiH za prevazilaženje očekivanih ekonomskih poremećaja

Ministar poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona, Mirsad Hadžić rekao je kako je neophodno da poljoprivredni proizvođači sa područja ZDK, koji su realizovali poticaje, što prije ažuriraju svoje obradive površine do 20. marta, kako bi Vlada u što kraćem roku dostavile spiskove Federalnim robnim rezervama zbog organizacije i distribucije odobrenih količina goriva.

Proljetna sjetva

U drugom dijelu sastanka razgovarano je o organiziranju proljetne sjetve i mogućnosti da kantoni iz budžeta svojih resornih ministarstava poljoprivrede pokušaju osigurati sredstva za proljetnu sjetvu kao vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Hadžić je izrazio je spremnost da ministarstvo osigura jednak iznos sredstava kao i FMPVŠ, a prijedlog kantonalnog ministarstva je podrška iznosi po 200 KM/ha s oba nivoa ili ukupno 400 KM/ha.

Ratari, mlinari i farmeri istu muku muče – stoka ne razumije da je poskupilo

Izrazio je nadu će dva nivoa vlasti što prije osigurati neophodna sredstva koja će biti od velike pomoći poljoprivrednicima u tom kantonu da nastave proizvodnju i obave proljetnu sjetvu.

"S obzirom na stanje na tržištu prijeko nam je potrebno da zasijemo što veće površine, kako bismo proizveli što veću količinu poljoprivrednih proizvoda za domaće tržište", rekao je Hadžić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Poziv poljoprivrednicima u TK i LK

I iz drugih kantonalnih ministarstva stigao je poziv poljoprivrednicima da što hitnije izvše ažurianje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata u nadležnim službama te da ne čekaju krajnji rok, 31. mart. Iz Ministarstva poljoprivrede Tuzlanskog kantona mole poljoprivredne proizvođače sa područja TK da ovaj proces obave u narednim danima. 

"Ažuriranje podataka u Registru potrebno je obaviti u što kraćem roku kako bi nadležno kantonalno ministarstvo moglo poduzeti aktivnosti u saradnji sa federalnim institucijama. Cilj je poduzimanje adekvatnih mjera kako bi se realizovali planovi za proljetnu sjetvu i novčane podrške u tekućoj godini", saopćili su.

Iz ovog resora Livanjskog kantona podsjećaju da je ažuriranje spiskova neophodno kako bi se ispoštovala mjera Vlade FBiH o dodjel goriva poljoprivrednim proizvođačima u FBiH iz postojećih robnih rezervi.


Tagovi

Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Poticaji Gorivo Mirsad Hadžić Zeničko-dobojski kanton


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.