Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugovori
  • 01.09.2022. 11:00

Poljoprivrednicima Hrvatima u BiH više od milion KM

Vlada RH je donijela Odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata za 2022. godinu kojom je za projekte Hrvata u BiH osigurano 32,5 miliona kuna (8,2 miliona KM)

Foto: Ranka Vojnović
  • 181
  • 22
  • 0

Potpisivanje ugovora o finansijskoj podršci za provedbu kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu održano je u srijedu, 31. avgusta u Ljubuškom.

Naime, kako je saopćilo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, Vlada RH je na sjednici održanoj u julu ove godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje ovih projekata za 2022. godinu kojom je osigurano 32,5 miliona kuna, odnosno 8,2 miliona maraka.

Za programe u poljoprivredi izdvojeno je 1.060.314 KM za čak 78 projekata koji će, kažu, podržati rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje Hrvata u BiH.

Vučković: Želimo osnažiti hrvatski narod

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na potpisivanju ugovora istaknula kako donošenjem predmetne Odluke Vlada RH nastavlja pružati važnu pomoć i podršku udruženjima i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih dodatno osnaživati i ohrabrivati narod u njegovom nastojanju da razvija i očuva nacionalni identitet. 

Vučković je sudjelovala kao predstavnica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića (Foto: Facebook/M. Vučković)

Napominju da su odabrani veći, značajniji i razvojni projekti koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, koji su u partnerstvu s lokalnom zajednicom te ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu, uzimajući u obzir ravnomjernu zemljopisnu raspoređenost finansiranih projekata.

Kažu i da razmjenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s ovom zemljom karakterizira suficit i visoka pokrivenost uvoza izvozom, pri čemu je BiH jedna od najznačajnijih partnera u vanjsko trgovinskoj razmjeni RH, te se posmatrano od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri izvozne zemlje.


Tagovi

Potpisivanje ugovora BiH Marija Vučković Financiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.