Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RS podsticaji
  • 09.03.2018. 09:00

Poljoprivrednici RS: Dajte nam podsticaje kakve imaju u Federaciji

Znamo kada bi se obračunali podsticaji u visini koju imaju poljoprivredni prozvođači u Ferderaciji BiH trebalo bi izdvojiti daleko više sredstava koje mi trenutno nemamo.

Foto: Pixabay/Jai79
  • 1.700
  • 164
  • 0

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske objavilo je saopšenje za javnost kojim žele izraziti nezadovoljstvo odgovorom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na njihov predlog i sugestije na nacrt Pravilnika za podsticaje u poljoprivredi za 2018. godinu. 

Ministarstvo: Podsticaji za poljoprivrednike u 2018. će biti isplaćeni po dogovoru

"Odgovorom Ministarstva ne možemo biti zadovoljni jer je iznijeto niz netačnih i nerealnih činjenica. Mi u našem predlogu ne tražimo ništa što nije realno. Naš zahtjev je da se sredstva budžeta za podsticaje u poljoprivredi koja su mala i nisu u skladu sa zakonom o obezbjeđenju sredstava za podsticaje u poljoprivredi, realno i pravično raspodjele i da nedostatak sredstava za podsticaj u poljoprivredi sve grane u poljoprivrednoj proizvodnji jednako trpe", kažu u saopštenju dodavši da u Pravilniku moraju biti ista pravila za sve, a ne da jedni proizvođači znaju tačno koliko će dobiti (premija za mlijeko i podsticaj za pšenicu), a drugi to ne znaju (jer postoji odrednica do).

Nedovoljno podsticaja za tov svinja

"Tvrdnje iz Ministarstva da je Pravilnik u skladu sa dogovorom su netačne jer primjera radi, na sastanku je dogovoreno da premija za tov svinja iznosi 50 KM po utovljenom grlu (što ne piše u Pravilniku), a u 2017. godini je bilo 50.000 utovljenih svinja koliko će približno biti i u 2018. godini. Predviđena sredstva su 1.5 miliona KM, a potrebno je 2,5 miliona KM. To što je obećano na sastanku mora biti napisano u Pravilniku jer isto tako je Ministar za 2017. godinu obećao iznose koji nisu isplaćeni (za utovljenu svinju 40 KM, za držanje krmače 100 KM, za utovljeno june 400 KM itd.)", konkretni su u saopštenju dodavši da su limiti za jednu vrstu proizvodnje 100.000 KM po korisniku, a za drugu 600.000 KM po korisniku (50.000 KM mjesečno) nerealni, nepravedni i diskriminatorski. 

Ne žele usporedbe s Federacijom BiH

"Naročito ne možemo da prihvatimo svrstavanje podsticajnih i kreditnih sredstava u istu kategoriju. Tvrdnja da mi imamo podršku za kapitalna ulaganja u poljoprivredi, a proizvođači u Federaciji BiH nemaju ne stoje jer ih u 2017. godini nije bilo (izuzev opreme za proizvodnju mlijeka), a za 2018. godinu u spisku člana 5 Pravilnika pomenuti dok u tekstu pravilnika nijedan član ne reguliše uslove i iznose za dobijanje tih sredstava."

Naglašavaju da tvrdnje kako poljoprivrednici u RS imaju veću podršku nego u Ferderaciji BiH nisu tačne iako iz Ministarstva misle da je tako. 

"Neka nam daju kao što to imaju poljoprivredni proizvođači u Federaciji BiH i gdje će bolje, mi ćemo biti zadovoljni i manje sredstava potrošeno. Međutim mi znamo kada bi se obračunali podsticaji u visini koju imaju poljoprivredni prozvođači u Ferderaciji BiH trebalo bi izdvojiti daleko više sredstava koje mi trenutno nemamo, te predlažemo da se obračuni izvrše u visini podsticaja u Federaciji BiH, a isplate svima srazmjerno umanjene u odnosu na naš budžet za poljoprivredu i tada bi bili u nepovoljnijem konkurentskom položaju, ali bi taj teret isto trpile sve grane proizvodnje.

I na kraju ponavljamo da uslovi u pogledu visine podsticaja moraju biti isti (poznati ili nepoznati za sve vrste poljoprivredne proizvodnje), a isto tako i limiti ili da ih nema ili da su iste visine za sve vrste poljoprivredne proizvodnje", zaključuju u saopštenju. 

Reagirali u ministarstvu

U resornom ministarstvu odmah su reagirali te odbacili tvrdnje Saveza te smatraju da se radi o nekorektnom odnosu nakon dogovora sa udruženjima koji je, kako kažu, postignut i koji će u potpunosti biti proveden, i kroz Plan usmjeravanja sredstava i kroz Pravilnik o podsticajima za 2018.godinu.

Ponovili su za što su sve podsticaji namijenjeni te istaknuli kako su oni adekvatni specifičnostima agrarnog sektora u Republici Srpskoj i odgovaraju potrebama većine proizvođača.

"Kada su u pitanju ograničenja po pojedinim mjerama proizvodnje oni moraju postojati i to je proizvođačima takođe jasno predočeno, a oni će biti srazmjerni obimu proizvodnje, u cilju sprečavanja probijanja agrarnog budžeta", zaključili su u Ministarstvu poljoprivrede. 

 


Tagovi

Podsticaji Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Tov svinja Pravilnik o podsticajima


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.