• ZPP
  • 03.07.2020. 07:30

Poljoprivrednici na sigurnom: ZPP se nakon 2020. odgađa na još dvije godine

Produženje postojećih pravila za još dvije godine daje prijeko potrebnu sigurnost svim poljoprivrednicima širom Europe tokom krize Covid-19.

Foto: Depositphotos/tomwang
  • 55
  • 7
  • 0

Na zadnjem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva te Europskog parlamenta, održanom pod hrvatskim predsjedavanjem, donesena je odluka kojom će se subvencije za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), ipak odgoditi na još dvije godine.

Podsjećamo, ovo je bila tema nedavno održanog sastanka članova Europskog vijeća i Europskog parlamenta te je dogovoren privremeni plan kojim će se omogućiti dvogodišnje subvencioniranje. Međutim, Komisiji se to nije svidjelo jer smatra kako će nastati jaz između trenutnog programa i onog sljedećeg te se zalagala da se subvencije sprovode kroz jednu godinu.

Nastavak direktnih plaćanja i finansiranje novih projekata

Osigurati sporazum o prijelaznim regulativama ZPP-a bio je ključni prioritet hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU. S obzirom na važne okolnosti u kojima su radili u posljednjih par mjeseci, svejedno su uspješno izvršili svoje zadatke te bi se moglo reći kako su uspjeli ostvariti cilj.

"Produženje postojećih pravila za još dvije godine daje prijeko potrebnu sigurnost svim poljoprivrednicima širom Europe tokom krize Covid-19", poručila je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

ZPP: Subvencije za poljoprivredu - Parlament i Vijeće traže jedno, Komisija drugo

Čak i bez dogovora o reformi ZPP-a, koji je odgođen za neke druge sastanke, odlučeno je da će prijelazni zakon osigurati nastavak direktnih plaćanja kao i finansiranje novih projekata u programu ruralnog razvoja. 

Potreban dogovor o budućem dugoročnom proračunu EU-a

"Zatvaranje sporazuma prije kraja hrvatskog predsjedavanja bio je važan korak“, izjavio je za Euractiv predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (AGRI) Norbert Lins, te dodao: "kako bismo dovršili posao i ubrzali naš rad na reformi nakon 2022. godine potreban nam je dogovor o budućem dugoročnom proračunu EU-a."

Predložen novi proračun EU: Za ZPP 55,2 milijarde eura 

S njim se složila i finska europarlamentarka Elsi Katainen koja je takođe naglasila kako se o novim odlukama treba posavjetovati i s poljoprivrednicima te im dati mogućnost da i oni planiraju dalju budućnost ZPP-a.


Tagovi

ZPP Reforma Subvencije Produženje Proračun Komisija Parlament


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.