Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 04.05.2018. 09:00

Podsticaji za novu poljoprivrednu mehanizaciju iznose 1,8 miliona KM

Od ovog je iznosa za traktore namijenjeno milion maraka, a za priključke 800.000 KM.

Foto: Bigstockphoto/vrstudio
  • 1.978
  • 90
  • 0

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su u sklopu podsticaja za kapitalne investicije prednost dali investicijama u poljoprivrednu mehanizaciju i to u iznosu od 1,8 miliona maraka. 

Od ovog je iznosa za traktore namijenjeno milion maraka, a za priključke 800.000 KM. Podsticaji će se odobriti korisnicima koji u obračunskom periodu izvrše ulaganja u sljedeće vrste mehanizacije: traktor preko 86,10 kW; traktor od 55,10 kW do 86 kW; traktor od 22 kW do 55 kW te traktortorke priključke rolobaler, uvijač za rolobaler, silomiks prikolica, cisterna za osoku i samoutovarna prikolica za sijeno, prikolice za traktor i slično. 

Javni poziv je raspisan jučer, 03.05.2018. i otvoren je 30 dana.

Pravo na podsticaje i drugi poljoprivrednici

Osim za mehanizaciju, pravo na podsticaje poljoprivrednici imaju i za investicije u stočarsku proizvodnju i to za sisteme za zatvorenu linijsku mužu, pokretna izmuzišta, linije za hranjenje i pojenje i sistemi za izđubravanje. 

Tu su i investicije u biljnoj proizvodnji i to za izgradnju plastenika, podizanje višegodišnjih zasada i postavljanje protivgradnih mreža. 

Također, odnosi se i na investicije u preradu i skladištenje poljoprivrednih proizvoda kao što je nabavka tehnološke opreme, uključujući i rashladnu opremu za hladnjače, sušare i opremu za preradu, sortiranje i pakovanje te izgradnja skladišta. 

Prednost ženama i mladima

Rezervacija sredstava za podršku se ostvaruje prije investiranja, na osnovu podnesene prijave na javni poziv. Odobravaju se u iznosu od 30 posto od ukupne vrijednosti investicije za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva. Iznos se uvećava za pet posto, ako je nosilac gazdinstva žena ili poljoprivrednik do 40 godina starosti.

Tu su i neprihvatljivi troškovi koji se, primjerice, odnose na kupovinu građevinskog zemljišta i postojećih zgrada i objekata, nabavka korištene opreme, građevinskog materijala i poljoprivredne mehanizacije, rekonstrukcija i adaptacija postojeće opreme i drugo. 

Provjeru realizacije investicija će vršiti komisija na licu mjesta kod korisnika sredstava, kao i kontrolu roka u kojem se investicija realizuje.

Stojan Marinković: Pitanje je koliko će poljoprivrednici moži uložiti

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kažu kako je modernizacija i zanavljanje mehanizacije ključni faktor u razvoju domaće poljoprivrede, jer je postojeća u prosjeku stara više od dvije decenije, navode Nezavisne

"Tu se pojavljuje problem u potrošnji goriva, učinku i energentima. Drugi problem je što ova mehanizacija nije adaptirana za nove modernije priključne mašine, koje zahtijevaju dodatne izlaze, a koji bi omogućili njihovu potpunu i dosljednu primjenu. Sve to poskupljuje domaću proizvodnju", kaže Stojan Marinković, predsjednik Udruženja koji smatra da će, i pored podsticaja, brojni poljoprivrednici koji imaju potrebu za nabavkom mehanizacije kalkulisati.

"Vidjećemo koliko će poljoprivredni proizvođači biti spremni da investiraju u novu mehanizaciju, imajući u vidu loše stanje u agraru i otvorene granice koje nam ne dozvoljavaju da se širimo onoliko koliko možemo. Brojni poljoprivrednici, i pored mogućnosti, kalkulišu da li vrijedi uložiti u takvo nešto usljed prekomjernog uvoza i nemogućnosti plasmana vlastitog proizvoda", zaključio je Marinković.

Javni poziv i obrasce možete preuzeti ispod članka


Dokumenti


Tagovi

Podsticaji Poljoprivredna mehanizacija Agencija za agrarna plaćanja RS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.