• Navodnjavanje
  • 13.08.2017. 12:00

Podsticaji za navodnjavanje do 80.000 KM

Započela izgradnja sistema za navodnjavanje u Bratuncu i Trebinju. Zahtjev za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva podnosi se najkasnije do 30. septembra ove godine.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 620
  • 81
  • 0

U toku je izgradnja sistema za navodnjavanje na području Bratunca i to na površini od 436 hektara, čija je vrijednost osam miliona KM. Riječ je o najvećem ulaganju u historiji ove općine.

Također, sistem za navodnjavanje trenutno se gradi i u Trebinju na površini od 860 hektara, a vrijednost ovog projekta je 5,8 miliona KM.

Oba smo ova projekta najavili još u maju.

Navodnjavanjem malinjaka do 4.000 radnih mjesta

Pokrenut je tenderski postupak za izgradnju sistema u Ljubinju na površini od 250 hektara, čija je vrijednost 3,3 miliona KM, navodi poslovnisvijet.

Uskoro i Potkozarje i Semberija

"Kada je riječ o budućim projektima, priprema se tehnička dokumentacija za veliki sistem za navodnjavanje u Potkozarju na od 1.200 do 1.500 hektara i Semberiji od 400 do 500 hektara, kao i za Maglajane na 120 hektara", rekli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Banja Luka.

Do sada su izgrađeni sistemi za navodnjavanje u Pelagićevu i Novom Selu na površini od 826 hektara, čija je vrijednost 5,8 miliona KM. Završena je i izrada glavnog projekta kanala Vrbas - Osorna, čime će biti obezbijeđeno izvorište za navodnjavanje 14.500 hektara poljoprivrednih površina.

Ukupna vrijednost svih projekata izgradnje sistema za navodnjavanje u Republici Srpskoj je 24 miliona dolara, odnosno oko 40 miliona KM. Od tog iznosa 85 posto se finansira iz kredita Svjetske banke, a 15 posto obezbjeđuje Vlada Srpske, lokalne zajednice i korisnici.

Pravo na podsticaje

Kada je riječ o podsticajima za izgradnju ovih sistema, pravo na ova sredstva imaju udruženja korisnika voda za navodnjavanje, fizička lica i poslovni subjekti koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koji izvrše ulaganja za navedenu namjenu u iznosu od minimalno 500 KM.

Predmet podsticaja mogu biti izvršena ulaganja u nabavljenu pokretnu opremu za navodnjavanje ili izvršeni radovi na izgradnji stalne infrastrukture, te troškovi elektrifikacije.

Visina podsticajnih sredstava utvrđuje se u iznosu do 40 posto od visine investiranih sredstava i ne može biti veća od 3.000 KM po hektaru.

Maksimalan iznos podsticajnih sredstava koji podnosilac zahtjeva može ostvariti u tekućoj godini iznosi 80.000 KM. Zahtjev za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva podnosi se najkasnije do 30. septembra ove godine.

Po osnovu podsticaja za izgradnju sistema za navodnjavanje, za prošlu godinu je isplaćeno oko 280.000 KM.

Foto: Pixabay/Free-Photos


Tagovi

Navodnjavanje Bratunac Trebinje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi