AgroKlub.ba

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Financiranje » Podsticaji u RS iznose oko 487 KM po hektaru

Podsticaji u RS iznose oko 487 KM po hektaru

Podsticaji

Podsticaji u RS iznose oko 487 KM po hektaru

Datum: 02.11.2017. 14:00

Kategorija:

Financiranje

U Vladi RS kažu kako je u posljednje četiri godine agrarni budžet iznosio u prosjeku 60 miliona KM, što kada se podijeli sa prosječnim godišnjim sjetvenim površinama prijavljenih za obračun podsticaja u RS, od 123.203 hektara, iznosi oko 487 KM po hektaru za podsticaje u posljednje četiri godine.

Nakon što je Miladin Stanić, poslanik SDS-a izjavio kako su podsticaji u RS najniži u Europi jer, po njegovim riječima, iznose 40 eura po hektaru, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sa demantijem.

Kažu kako je u posljednje četiri godine agrarni budžet u RS iznosio u prosjeku 60 miliona KM, što kada se podijeli sa prosječnim godišnjim sjetvenim površinama prijavljenih za obračun podsticaja u Republici Srpskoj, od 123.203 hektara, iznosi oko 487 KM po hektaru za podsticaje u posljednje četiri godine.

Osim podrške iz budžeta, poljoprivrednici su u prethodne četiri godine koristili i kreditna sredstva IRB RS, Fonda solidarnosti, Fonda Partner, projekata Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata i drugih izvora, pa ukupna sredstva usmjerena u agrarni sektor u ovom periodu iznose blizu 400 miliona KM, ili u prosjeku 6,15 odsto godišnje.

"Sve ovo su relevantni podaci institucija Republike Srpske, a konstantni lažni navodi poslanika Stanića su usmjereni na dezinformisanje javnosti i dobijanje jeftinih dnevno političkih poena", pišu na stranicama Vlade RS.

Foto: Pixabay/hpgruesen

Broj pregleda članka: 256; Uspješnost članka: 15.8

Tagovi: Podsticaji, Miladin Stanić, Demantij

Ključne riječi članka: podsticaji, u, rs, iznose, oko, 487, km, po, hektaru, godine, četiri, hektaru, iznose, četiri godine, posljednje četiri godine


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.