Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Šamac
  • 11.07.2018. 10:30

Podsticaje proširili na proizvodnju bijelog luka i drugog lјekovitog bilјa

U Opštini Šamac su novom Pravilniku pored podsticaja organizovanoj proizvodnji povrća i voća dodali i lјekovito bilјe jer se radi o ogromnom, neiskorištenom potencijalu.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 409
  • 36
  • 0

Nakon analize i dogovora sa Savjetom za polјoprivredu Načelnik opštine Šamac je donio novi Pravilnik o uslovima korištenja i raspodjeli sredstava za razvoj polјoprivrede i sela, sa velikim povolјnostima za proizvođače sa ovog područja, a Budžet za ovogodišnje podsticaje je povećen i iznosi 110.000 KM. Savjetnik načelnika opštine Svetozar Evđić kaže da su osim podsticaja za duvan koji je limitiran na 15. decembar, sve rokove pomjerili na 31. oktobra kako bi obradili sve zahtjeve, te u preostala dva mjeseca ove godine izvršili isplatu svih donešenih rješenja, stoji na internetskim stranicama Opštine Šamac. 

Dodali i ljekovito bilje

"U novom Pravilniku smo pored podsticaja organizovanoj proizvodnji povrća i voća dodali i lјekovito bilјe. To je ogroman neiskorišteni potencijal opštine. Ne mislim samo na lјekovito bilјe, nego i na aromatično bilјe, proizvodnju bijelog luka i drugog lјekovitog bilјa", kaže Evđić dodajući da su poseban akcenat stavili na proizvodnju povrća i  cvijeća u zaštićenom prostoru.

"Ovaj značajan potencijal je obnovlјen kroz niz projekata poslije poplava. Opština je i prošle godine davala podsticaje za nabavku nove opreme i proširenje proizvodnje, a  tako je i ove godine. Pojedinci mogu koristiti četiri podsticaja, a prije samo tri", naglašava Evđić.

Dali punu podršku pčelarstvu

On podsjeća da su dali punu podršku proizvodnji i uzgoju pčela pri čemu nisu limitirali gornju granicu na 50 košnica, a pravo imaju svi koji su upisani u registar pčelinjaka pri Ministarstvu polјoprivrede,  šumarstva i vodoprivrede RS.

"Stavili smo akcenat i na zajedničke projekte koje opština Šamac provodi zajedno sa drugim organizacijama. To je budžetska pozicija sufinansiranja projekata. Od posebnog značaja za opštinu je realizacija  IFAD programa  gdje imamo direktnu podršku proizvođačima i njihovim udruženjima. Predvidjeli smo budžetsku stavku u Odjelјenju za privredu i inspekcijske poslove i Službi za lokalni ekonomski razvoj", kaže Evđić dodajući da će ukoliko bude više projekata obezbijediti  sredstva za njihovu realizaciju.

Zaprimili pet zahtjeva 

On kaže da su obezbijedili i vanredne pomoći u slučaju lokalnih elementarnih nepogoda i uvećali u odnosu na prethodnu godinu, a sve to prati Plan budžeta za 2018. godinu.

"Odmah po objavlјivanju Pravilnika zaprimili smo pet zahtjeva za isplatu podsticaja, a krajnji datum je 31. oktobra kada ćemo donijeti rješenja i početi sa isplatom po rješenjima za 2018. godinu", kaže Evđić.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Opština Šamac Bijeli luk Podsticaji Ljekovito bilje Aromatično bilje Pčelarstvo Svetozar Evđić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.