Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 09.02.2019. 11:00

Podsticaj za mehanizaciju: Ako ste ga dobili prošle, nećete i ove godine

Agrarni budžet u RS i u narednoj godini je 71 milion maraka, s tim da su ovaj put napravljene određene preraspodjele na štetu mljekara, koji će dobijati pet feninga manje podsticaja po litru mlijeka u korist svinjara, koji mogu očekivati više novca za uzgojene tovne svinje i priplodne krmače.

Foto: Pixabay/VisualMemoriesbyJ
  • 495
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske mijenja praksu dodjele podsticaja za poljoprivrednu mehanizaciju, a na koju su brojni poljoprivrednici imali velike zamjerke, navode Nezavisne

Primjerice, prošle godine novac po ovom osnovu dobili su oni koji su prvi podnijeli zahtjev pa su mnogi zbog u samo nekoliko minuta ostali kratkih rukava, i to zbog banalnih razloga. 

"Mislimo da će se praksa kakva je bila u prethodnoj godini zaobići, jer se zaista ni u kojem slučaju ne možemo pomiriti s tim da je neko ko preda pet minuta ranije zahtjev vredniji pažnje od nekog ko je malo zakasnio i koga je zaustavilo crveno svjetlo na semaforu", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Pauza od jedne godine 

Jedna od novina u ovoj oblasti je i to da oni koji su ostvarili pravo na podsticaje u prošloj, neće moći aplicirati u ovoj godini, tačnije moraće jednu godinu da pauziraju. Boris Pašalić, resorni ministar kaže kako je traženo najpravičnije rješenje.

"Kako god da uradimo, prema nekima nije fer, ali na nama je da procijenimo šta će nam dati bolji efekat. Imali smo prošle godine nekih 220 prijava za traktore, a 90 proizvođača je dobilo podsticaj. Tako smo došli u situaciju da imamo 90 zadovoljnih, a 130 nezadovoljnih korisnika. To nam nije cilj. Želimo da mjera uspije", kazao je Pašalić.

Najmanje 3 miliona maraka za mehanizaciju

On je kazao kako će podsticaji za nabavku mehanizacije u ovoj godini biti najmanje tri miliona maraka, što je znatno veća suma nego prošle godine, kada su iznosili 2,2 miliona KM.

Inače, u Ministarstvu poljoprivrede održane su završne konsultacije u vezi s pravilnikom za podsticaje u 2019. godini, a poljoprivrednici su, prema pisanju Nezavisnih, izašli nikad zadovoljniji.

Mljekari dobili manje, svinjari više

Agrarni budžet i u narednoj godini je 71 milion maraka, s tim da su ovaj put napravljene određene preraspodjele na štetu mljekara, koji će dobijati pet feninga manje podsticaja po litru mlijeka u korist svinjara, koji mogu očekivati više novca za uzgojene tovne svinje i priplodne krmače.

Jedna od novina je i da pravo na podsticaje neće imati oni koji imaju neizmirene obaveze prema Poreskoj upravi RS po osnovu doprinosa. A takvih je, prema podacima Ministarstva, mnogo. Naime, od 22.000 registrovanih poljoprivrednika, tek 8.000 izmiruje svoje obaveze, pokazuju podaci Ministarstva.  

S obzirom na to da su završene konsultacije s poljoprivrednim proizvođačima, Pravilnik o podsticajima bi trebalo da bude objavljen kroz nekoliko dana u "Službenom glasniku RS".


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Podsticaji u poljoprivredi Mehanizacija Mljekarstvo Svinjarstvo Stojan Marinković Boris Pašalić Pravilnik


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]