AgroKlub.ba

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Financiranje » Podrška za više od 700 domaćinstava u RS

Podrška za više od 700 domaćinstava u RS

Razvojni program UN-a

Podrška za više od 700 domaćinstava u RS

Datum: 26.05.2017. 14:00

Kategorija:

Financiranje

Načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici putem finansijskog mehanizma pokrenut ozbiljan projekat razvoja proizvodnje maline.

"U Republici Srpskoj do sada je, u okviru finansijskog mehanizma, realizovano 18 projekata ukupne vrijednosti 2 miliona KM", izjavila je šefica Sektora za ruralni i regionalni razvoj Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH Adela Pozder Čengić.

"Putem ovih projekata data je podrška ruralnom razvoju u oblasti poljoprivrede za nešto više od 700 domaćinstava u Republici Srpskoj", rekla je nakon prezentacije finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj.

Zajednička inicijativa

Prema njenim riječima, finansijski mehanizam uspostavljen je sa primarnim ciljem da podrži razvojne prioritete koji su zasnovani na potrebama stanovnika lokalnih zajednica i proizilaze iz lokalnih razvojnih strategija. Finansijski mehanizam je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva finansija, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, Vlade Švajcarske, UNDP-a i Investiciono-razvojne banke Srpske.

Prisutnima se obartila i Milanka Šopin, pomoćnica ministra uprave i lokalne samouprave koja je, između ostalog istakla da je saradnja resornog Ministarstva, IRB-ea, Švajcarske Vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) na zavidnom nivou.

"Iskreno se nadam da će naša saradnja biti uspješno nastavljena, baš kakva je bila i u proteklom periodu“ rekla je Šopinova, cijenići veoma značajnim realizaciju projekata Finansijskog mehanizma za život građana u lokalnim zajednicama Srpske.

Za četvrti ciklus 800.000 KM

Šef finansijskog mehanizma Mirko Bošnjak naglasio je da ovaj mehanizam prate pravila i procedure koje se primjenjuju za dodjelu sredstava iz fondova EU i da je ovo pripremna faza za period kada evropski fondovi budu dostupni u većoj mjeri u odnosu na sadašnje nivoe. Rekao je da će za četvrti ciklus, okvirno, biti dostupno oko 800.000 KM.

Načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici putem finansijskog mehanizma pokrenut ozbiljan projekat razvoja proizvodnje maline. Prema njegovim riječima, da bi to bilo uspješno, morala bi se obezbijediti i hladnjača koja bi dala sigurnost proizvođačima malina.

Domaći instrument

Direktor za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Detvajler Šojer kaže da je rezultat projekata koji su do sada realizovani to što 120.000 ljudi ima bolje usluge u javnom sektoru.


"Imajući u vidu uspjeh finansijskog mehanizma i koristi koje su ostvarene za lokalni razvoj, pozvala bih Vladu Srpske da dodatno podrži ovaj mehanizam kao istinski domaći instrument i da proširi finansijski i sektorski domen", navela je Šojerova.

Sredstva za funkcionisanje finansijskog mehanizma za finansiranje projekata lokalnog razvoja u prva dva ciklusa obezbijedili su Vlada Švajcarske, u saradnji sa UNDP-om i Vlada Republike Srpske posredstvom Ministarstva finansija.

U prvom ciklusu za finansiranje projekata Vlada Švajcarske je obezbijedila 528.000 KM, a Vlada Srpske 172.000 KM. U drugom ciklusu Vlada Švajcarske obezbijedila je 442.570 KM za finansiranje projekata, a Vlada Srpske 385.200 KM. Sredstva u trećem ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske i EU, svako po 400.000 KM.

Foto: vladars

Broj pregleda članka: 291; Uspješnost članka: 16.55

Tagovi: Hladnjača, Ruralni razvoj, Bošnjak, UNDP, UN, Malinarstvo, goran, Adela, Pozder, Čengić, Milanka, Šopin, Mirko, Karadžić, Barbara, Detvajler, Pojer

Ključne riječi članka: podrska, za, vise, od, 700, domacinstava, u, rs, srpske, projekata, mehanizma, vlada, finansijskog, švajcarske, ministarstva, finansiranje, mehanizam, ciklusu, finansijski, razvoja, srpskoj, finansijskog mehanizma, finansiranje projekata, vlada švajcarske, vlada republike srpske


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.