• Razvojni program UN-a
  • 26.05.2017. 14:00

Podrška za više od 700 domaćinstava u RS

Načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici putem finansijskog mehanizma pokrenut ozbiljan projekat razvoja proizvodnje maline.

Foto: vladars
  • 303
  • 17
  • 0

"U Republici Srpskoj do sada je, u okviru finansijskog mehanizma, realizovano 18 projekata ukupne vrijednosti 2 miliona KM", izjavila je šefica Sektora za ruralni i regionalni razvoj Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH Adela Pozder Čengić.

"Putem ovih projekata data je podrška ruralnom razvoju u oblasti poljoprivrede za nešto više od 700 domaćinstava u Republici Srpskoj", rekla je nakon prezentacije finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj.

Zajednička inicijativa

Prema njenim riječima, finansijski mehanizam uspostavljen je sa primarnim ciljem da podrži razvojne prioritete koji su zasnovani na potrebama stanovnika lokalnih zajednica i proizilaze iz lokalnih razvojnih strategija. Finansijski mehanizam je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva finansija, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, Vlade Švajcarske, UNDP-a i Investiciono-razvojne banke Srpske.

Prisutnima se obartila i Milanka Šopin, pomoćnica ministra uprave i lokalne samouprave koja je, između ostalog istakla da je saradnja resornog Ministarstva, IRB-ea, Švajcarske Vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) na zavidnom nivou.

"Iskreno se nadam da će naša saradnja biti uspješno nastavljena, baš kakva je bila i u proteklom periodu“ rekla je Šopinova, cijenići veoma značajnim realizaciju projekata Finansijskog mehanizma za život građana u lokalnim zajednicama Srpske.

Za četvrti ciklus 800.000 KM

Šef finansijskog mehanizma Mirko Bošnjak naglasio je da ovaj mehanizam prate pravila i procedure koje se primjenjuju za dodjelu sredstava iz fondova EU i da je ovo pripremna faza za period kada evropski fondovi budu dostupni u većoj mjeri u odnosu na sadašnje nivoe. Rekao je da će za četvrti ciklus, okvirno, biti dostupno oko 800.000 KM.

Načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici putem finansijskog mehanizma pokrenut ozbiljan projekat razvoja proizvodnje maline. Prema njegovim riječima, da bi to bilo uspješno, morala bi se obezbijediti i hladnjača koja bi dala sigurnost proizvođačima malina.

Domaći instrument

Direktor za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Detvajler Šojer kaže da je rezultat projekata koji su do sada realizovani to što 120.000 ljudi ima bolje usluge u javnom sektoru.


"Imajući u vidu uspjeh finansijskog mehanizma i koristi koje su ostvarene za lokalni razvoj, pozvala bih Vladu Srpske da dodatno podrži ovaj mehanizam kao istinski domaći instrument i da proširi finansijski i sektorski domen", navela je Šojerova.

Sredstva za funkcionisanje finansijskog mehanizma za finansiranje projekata lokalnog razvoja u prva dva ciklusa obezbijedili su Vlada Švajcarske, u saradnji sa UNDP-om i Vlada Republike Srpske posredstvom Ministarstva finansija.

U prvom ciklusu za finansiranje projekata Vlada Švajcarske je obezbijedila 528.000 KM, a Vlada Srpske 172.000 KM. U drugom ciklusu Vlada Švajcarske obezbijedila je 442.570 KM za finansiranje projekata, a Vlada Srpske 385.200 KM. Sredstva u trećem ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske i EU, svako po 400.000 KM.

Foto: vladars


Tagovi

Adela Pozder Čengić Milanka Šopin Mirko Bošnjak Goran Karadžić Barbara Detvajler Pojer Ruralni razvoj Malinarstvo Hladnjača UN UNDP


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi