Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • podsticaji
  • 15.08.2021. 14:00
  • Nevesinje

Opredjeljeno 150.000 KM opštinskih sredstava za poljoprivrednike

Opština će i dalje putem subvencija podržavati proizvođače koji namjeravaju ozbiljno da se bave poljoprivredom.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 295
  • 239
  • 0

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Opštine Nevesinje uručilo je prije par dana rješenja za prvu grupu tamošnjih poljoprivrednika koji su ostvarili pravo na subvencije u 2021. godini, navodi se u zvaničnom saopštenju ove opštine. 

Programi podrške obuhvatili su nabavku poljoprivredne mehanizacije, muznih uređaja, sjemenskog materijala i pčelarske opreme. Zatim, odnose se i na nabavku i uzgoj steonih junica i dvizica, te izgradnju novih i adaptaciju postojećih objekata. Iz Odjeljenja za privredu potvrdili su da su odobreni svi zahtjevi i da će podsticaje po ovom osnovu dobiti oko 300 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije te loklane samouprave.

Opština Nevesinje će na osnovu posebnog Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih potpora poljoprivrednicima isplatiti 150 hiljada КM budžetskih sredstava. Кroz subvencije za mlijeko biće isplaćeno oko 120.000 КM, a određene potpore namijenjene su za izgradnju vodopoja i podizanje novih zasada voća, saopšteno je iz te lokalne uprave.

Neće izostati podrška opštine !?

Načelnik opštine, Milenko Avdalović, istakao je da će se nastaviti i dalje putem podsticaja podržavati ondašnji proizvođači koji namjeravaju da se ozbiljno bave poljoprivredom.

Takođe je naglasio da je prošla i tekuća godina bila puna izazova, ali da oni nisu smanjivali sredstva namijenjena farmerima. Avdalović im je poručio da se posvete svojim gazdinstvima, da uvažavaju savjete stručnjaka i primjenjuju sve potrebne agrotehničke mjere, a kako je naglasio, njihova podrška neće izostati.

Nove mjere podrške za voćare i svinjogojce od naredne godine?

Podsjetimo, u ministarstvu poljoprivrede RS uz nove vidove novčanih podsticaja, najavljuju i preraspodjelu poljoprivrednog zemljišta koje će se davati u zakup i pod koncesiju. 

Za 58 svinjogojaca nedavno je iz kompenzacionog fonda za 16.257 utovljenih svinja isplaćeno 699.051 maraka odnosno 43 KM po grlu.

Po sličnom osnovu će do kraja godine biti isplaćena sredstva u dva obračunska perioda.


Tagovi

Podrška poljoprivrednicima Uzgoj steonih junica Nabavka poljoprivredne mehanizacije Subvencije Milenko Avdalović Pčelarska oprema


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.