Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 20.11.2018. 12:30

Odobrena sredstva poticaja na području Zeničko-dobojskog kantona

Odobrena su i sredstva u iznosu od 7.600,00 KM općinama i gradovima za provođenje mjere preventivnog cijepljenja životinja protiv bolesti crnog prišta - antraksa.

Foto: PxHere
  • 139
  • 16
  • 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, više odluka i zaključaka o odobravanju sredstava poticaja poljoprivrednim proizvođačima na području ovog kantona, stoni na službenim stranicama ZDK. 

Za 46 proizvođača krastavca-kornišona, koji su ispunjavali uslove iz javnog poziva, odobrena su sredstva u iznosu od 15.116,50 KM. Ovi proizvođači proizveli su ukupno 216,5 tona kornišona, a subvencija iznosi 7 feninga po kilogramu.

Odobreno je 75.000,00 KM na ime subvencije otkupljivačima koji vrše otkup i zamrzavanje jagodičastog voća. Pravo na poticaj ostvarila su tri otkupljivača koji su otkupili ukupno 1.421 tonu jagodičastog voća. Također, odobrena su sredstva u iznosu od 13.777,80 KM za dva otkupljivača svježeg voća i povrća koji su ove godine otkupili 344,5 tona voća i povrća.

Vlada je odobrila 40.000,00 KM poticaja za 20 obrtnika i drugih pravnih subjekata registrovanih za ovčarsku ili kozju proizvodnju, po subjektu 2.000 KM, a odobreno je i 8.000 KM za četiri proizvođača koji su ostvarili pravo na podršku za registrovanu svinjogojsku proizvodnju.

Odobrena su i sredstva u iznosu od 7.600,00 KM općinama i gradovima za provođenje mjere preventivnog cijepljenja životinja protiv bolesti crnog prišta - antraksa. Na području Zenice, Žepča, Visokog i Kaknja, gdje su u proteklih 20 godina registrovani slučajevi antraksa, izvršeno je preventivno cijepljenje 760 goveda.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Poticaji Zeničko-dobojski kanton Kornišon Jagodičasto voće Ovčarstvo Kozarstvo Crni prišt


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.