Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPA
  • 18.11.2017. 13:00

Odblokirati sredstva iz IPA II za poljoprivredu

BiH će ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018. godini ako se Strateški plan usvoji na državnom nivou do kraja ove godine.

Foto: fmpvs
  • 1.523
  • 112
  • 0

U organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Europi, održan je na Jahorini 11. sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe na kojem se, između ostalog, razgovaralo o pravcima regionalne saradnje i reformama u sektoru poljoprivrede i njegovog integrisanja u EU.

Sastanku su također prisustvovali visoki zvaničnici Europske komisije iz Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj kao i predstavnici UN-ove Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO).

Pravo na sredstva iz IPA II za poljoprivredu u 2018. godini

U sklopu ovog sastanka, upriličen je bilateralni susret između predstavnika BiH, predvođenim ministrom vanjske trgovine Mirkom Šarovićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i predstavnikom resornog ministarstva Republike Srpske, sa delegacijom visokih zvaničnika Europske komisije.

Predstavljen je zajednički rad entitetskih ministarstava i državnih organa nadležnih za pitanja poljoprivrede na izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH.

Pozdravljajući dosadašnji rad i zalaganje svih nadležnih organa na izradi ovog dokumenta, predstavnici Europske komisije su istakli da će BiH ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018. godini, i bez formirane IPARD Agencije, ako se Strateški plan usvoji na državnom nivou do kraja ove godine.

Jaka konkurencija iz EU

"Bez sredstava iz IPA II, BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi. A bez većeg razvoja i modernizacije proizvodnje, bojim se da se nećemo moći nositi sa izuzetno jakim konkurentskim pritiscima iz Evropske unije", izjavio je ministar Dedić u svome obraćanju na Jahorini.

Na sastanku su se također razmatrali izazovi i prepreke u robnoj razmjeni između susjednih zemalja, te načini prevladavanja necarinskih barijera u trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i regionalno koordiniranje i usklađivanje poljoprivrednih politika u pravcu EU integracija.

Predsjedanje SWG-om preuzima BiH

SWG kao regionalna organizacija za ruralni razvoj istaknuta je kao pokretač i promotor regionalne saradnje. Predsjedanje ovom organizacijom od početka 2018. godine pripast će Bosni i Hercegovini, a sve aktivnosti, u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, vodit će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Foto: fmpvs


Tagovi

Mirko Šarović Šemsudin Dedić IPA II FAO SWG Europska unija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.