Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rang lista
  • 10.07.2018. 10:15

Objavljena rang lista odobrenih novčanih podsticaja za kapitalne investicije - odobreno najviše traktorskih priključaka

Svi zahtjevi su pregledani, provjerena je ispunjenost uslova, i utvrđeno je da su u 965 zahtjeva, od njih 1102 uslovi ispunjeni, čime su stekli pravo da konkurišu za sredstva.

Foto: Pixabay/techlecuk
  • 2.039
  • 94
  • 0

U Agenciju za agrarna plaćanja Republike Srpske pristiglo je ukupno 1102 zahtjeva po osnovu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije.

Svi zahtjevi su pregledani, provjerena je ispunjenost uslova, i utvrđeno je da su u 965 zahtjeva uslovi ispunjeni, čime su stekli pravo da konkurišu za sredstva. Nakon toga se pristupilo formiranju rang liste po redoslijedu podnošenja zahtjeva, pa je u skladu sa ukupnim obimom raspoloživih sredstava za kapitalne investicije,  ukupno 370 korisnika steklo pravo na rezervaciju sredstava po osnovu Javnog poziva. Za sve odobrene zahtjeve postoji tačna dokumentacija o vremenu podnošenja zahtjeva. 

Odobrena sredstva odnose se na nabavku pogonskih mašina - traktora (odobren 81 zahtjev od 222), nabavku priključne mehanizacije - traktorske priključke (odobreno 177 od 523), investicije u nabavci tehnološke opreme i izgradnju skladišta (odobreno 24 od 76), izgradnja plastenika i nabavku opreme za plastenike (odobreno svih 33), nabavku opreme u stočarskoj proizvodnji (odobreno 21 od 42), podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada (odobreno 25 od 38) te nabavku protivgradnih mreža (odobreno svih 9). 

Rang listu potražite u dokumentu ispod članka

Prvo se provjerava ispunjenost uslova

Javni poziv je rezultat dogovora sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su željeli primjenu sličnog modela iz zemalja okruženja, a kojim se otklanja neizvjesnost korisnika podsticaja u smislu odobravanja iznosa podsticajnih sredstava za izvršena ulaganja.

Pravilnikom o kapitalnim investicijama predviđeno je da se zahtjevi obrađuju tako da se najprije provjeri ispunjenost uslova, nakon čega se pristupa formiranju rang liste po redoslijedu podnošenja zahtjeva. Od ukupnog broja podnešenih zahtjeva više od 80 odsto je stiglo putem pošte, a ostatak direktno na protokol.

Ako netko odustane, prvao stiče prvi sljedeći rangirani

U slučaju da neki od korisnika odustane od ulaganja ili ne realizuje investiciju u roku, navedenom u rješenju, pravo na sredstva stiče sljedeći rangirani na rang listi (prvi ispod crvene crte), što je princip koji se primjenjivao i prilikom objavljivanja Javnog poziva za korišćenje sredstva za nabavku opreme za navodnjavanje.

Imajući u vidu ogroman broj prispjelih zahtjeva i veliku zainteresovanost, Agencija za agrarna plaćanja i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske će već početkom iduće fiskalne godine pripremiti novi Pravilnik i objaviti novi Javni poziv za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije.


Dokumenti


Tagovi

Rang lista Kapitalne investicije Traktor Traktorski priključak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.