Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć farmerima
  • 21.06.2021. 14:00

Obezbjeđeno 2,2 miliona KM pomoći: Voćarima 1,5 milion, a uzgajivačima svinja 700 hiljada KM

Sve navedene mjere podrške kreirane su uz dogovor sa udruženjima voćara i uzgajivača svinja, uvažavajući takođe i njihove sugestije.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 97
  • 63
  • 0

U cilju ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, proizvođačima voća, kao i uzgajivačima svinja u Republici Srpskoj isplatiće se sredstva podrške, u ukupnom iznosu od 2,2 miliona KM. Kako saznajemo iz resornog ministarstva, navedene potpore odobrene su iz Kompenzacionog fonda RS, a biće usmjerene na taj način da voćari dobiju oko 1,5 milion KM, a uzgajivači svinja u prosjeku oko 700 hiljada KM. 

Potrebno je da farmeri podnesu zahtjev Agenciji za agrarna plaćanja RS, na osnovu kojeg će se vršiti isplate, a u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u okolnostima izazavanim pandemijom virusa Covid-19, donešenim od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Objava navedenog dokumenta očekuje se u toku ovih dana, u Službenom glasniku Republike Srpske. 

Proizvođači voća dobiti će jednokratnu pomoć, u visini od 500 KM po jednom hektaru, a obuhvatiće se uzgajivači kruške i koštičavih vrsta kao što su šljiva, breskva, nektarina, kajsija, trešnja i višnja. Za ove namjene u planu je da se opredijeli oko milion KM. 

Sadnice za novih 100 hektara voćnjaka

Prema nekim procjenama, očekivanja su da pomoć dobije oko 1.000 registrovanih poljoprivrednika, koji pod voćem imaju u prosjeku dvije hiljade hektara. Pored toga, dodatnih 500 hiljada KM biće izdvojeno za nabavku sadnica. I to jabuke, šljive, kruške i breskve, a ovim tipom potpore, omogućiće se podizanje 100 hektara novih zasada voćnih vrsta. 

Kada je riječ o uzgajivačima svinja, oni će biti podržani sa sumom do 50 KM po utovljenoj svinji, a procjenjuje se da ovaj tip potpore dobije oko 90 farmera koji su utovili u prosjeku 14 hiljada tovnih svinja, za navedeni obračunski period. 

Paket mjera: Preko pet miliona KM pomoći za farmere u BiH, naročito voćare i stočare

Sve pomenute mjere podrške kreirane su uz dogovor sa udruženjima voćara i uzgajivača svinja, uvažavajući takođe i njihove sugestije.

Uzgajivači svinja podnose zahtjev za novčana sredstva Agenciji za agrarna plaćanja RS, do 30. juna, a voćari za jednokratnu pomoć mogu aplicirati do kraja jula dok je za nabavku sadnica rok do 15. septembra 2021. godine.


Tagovi

Pomoć poljoprivrednicima Registrovani poljoprivrednici Ministarstvo poljoprivrede Proizvođači voća Nabavka sadnica Uzgajivači svinja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić