Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela plastenika
  • 01.06.2020. 09:30
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Obezbjeđeni dodatni plastenici za poljoprivrednike, Javni poziv u toku

Svi oni koji su već predali dokumentaciju, ne moraju je ponovo prilagođavati nego mogu samo dati izjavu da su zainteresovani za ove objekte ili ukoliko im je prvobitno predata dokumentacija nepotpuna, sada mogu da je dopune dok oni koji se nisu prijavili, sada to mogu učiniti. 

Foto: Naila Čaušević
  • 1.585
  • 156
  • 1

U Maloj sali Gradske uprave grada Goražda prije dva dana organizovano je potpisivanje Ugovora o nabavci i isporuci plastenika i sistema za navodnjavanje, kao i njihovim montiranjem za potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriji ove opštine.

Ugovore u ime grada, koji je naručilac konstrukcija, sa predstavnicima firme "NERMARIS" iz Gračanice, potpisao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović, stoji na zvaničnom sajtu Grada Goražda.

Za razvoj sela i poljoprivrede, izdvojeno 350.000 KM

U pitanju je projekat čija se vrijednost procjenjuje na oko 52.743,60 KM, a sredstva su obezbjeđena iz Budžeta Federacije BiH, za 2019. godinu. Namjena projekta je razvoj plasteničke proizvodnje, na osnovu čega je ova lokalna samouprava, raspisala Javni poziv za dodjelu plastenika, veličine 50 kvadratnih metara, sa potrebnom pratećom opremom putem sufinansiranja. Na ovaj način dodijeliti će se 35 plastenika i sistema za navodnjavanje, a koji su odabrani na osnovu kriterija za dodjelu plastenika. 

Uslov da se posjeduje zemljište

Pravo da se prijave po pozivu imale su socijalno i materijalno ugrožene kategorije društva, kao i mlade osobe sa teritorije grada Goražda. Pri tom, trebaju posjedovati sopstveno poljoprivredno zemljište (ili da ga imaju članovi najuže porodice) kao i zemljište uzeto pod zakup u neposrednoj blizini lokacije gdje stanuju. 

"Odlukom Vlade FBiH, a na zahtjev lokalnih zajednica, mi smo aplicirali i odobrena su nam sredstva još u decembru prošle godine za projekte pomoći poljoprivrednicima", naveo je gradonačelnik Ramović prilikom potpisivanja ugovora. 

Podjela besplatnih plastenika u toku, pomoć će dobiti i malinari i pčelari

Kako ističe, prilikom odobravanja navedenih sredstava imali su pomoć i od zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Dževada Adžema i od tih sredsatava raspisali su ovaj javni poziv, po kom su u mogućnosti da podijele 35 plastenika, za domaće poljoprivrednike. Po pozivu se javilo 76 poljoprivrednih proizvođača , što je iznenađujuća činjenica s obzirom da se na prošlogodišnji konkurs, za raspisanih 20 plastenika javilo samo 19 korisnika. U 2020. godini je veliko interesovanje stanovništva za poljoprivrednu proizvodnju, što je obradovalo Ramovića. 

Još jedan poziv za dodatnih 11 plastenika

U međuvremenu je raspisan i javni poziv za firme koje će isporučiti i montirati palstenike, kao i kompletan sistem za navodnjavanje. Kod sufinansiranja, poljoprivrednici imaju obavezu da učestvuju sa 10 odsto u ukupnom iznosu, a paralelno sa tim, raspisan je još jedan Javni poziv za dodatnih 11 plastenika za poljoprivrednike. 

Svi oni koji su već predali dokumentaciju, ne moraju je ponovo prilagođavati nego mogu samo dati izjavu da su zainteresovani za ove objekte ili ukoliko im je prvobitno predata dokumentacija nepotpuna, sada mogu da je dopune dok oni koji se nisu prijavili, sada sa ovim pozivom to mogu učiniti. 

Dodjela besplatnih parcela svima koji se žele baviti povrtarstvom

Kako kaže gradonačelnik, ove godine je zaista veliki broj obrađenih oranica što je posebno velik uspjeh. 

Takođe iz frime koja će isporučivati i montirati plastenike poručuju da su zadovoljni sa saradnjom gradske uprave.

"Zahvaljujem se gradonačelniku na gostoprimstvu. Mi smo jedan od vodećih proizvođača plastenika u Bosni i Hercegovini. Što se tiče konkretno ovog projekta, u narednih deset dana će biti implementiran, gdje se radi o 35 plastenika po 50 m2 i ja se nadam da će u budućnosti da bude još ovakvih i sličnih projekata", poručio je Ermin Grbić, direktor firme Nermaris, iz Gračanice.


Tagovi

Dodjela plastenika Muhamed ramović Poljoprivredno zemljište Dokumentacija Obrađene oranice Ermin Grbić Dževad Adžem


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]