Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 10.06.2016. 12:00

Novi rok za isplatu poticaja - 15. oktobra?

Evropski komisionar za poljoprivredu Phil Hogan najavio je fleksibilnost konačnog roka za isplatu potpora poljoprivrednicima EU.

Foto: Phil Hogan
  • 436
  • 15
  • 0

Isplata poticaja probija rokove i u Evropskoj uniji. Naime, evropski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan najavio je fleksibilnost konačnog roka za isplatu potpora poljoprivrednicima EU.

Hogan planira produžiti datum do kojega bi sve zemlje članice EU izvršile isplatu izravnih plaćanja na račune poljoprivrednika, bez ikakvih redukcija stopa vraćanja potpora iz EU državama članicama - naglasio je.

Produženje roka isplate potpora do oktobra

To bi produžilo rok isplate sa 30. juna na 15. oktobra 2016. Hoganova inicijativa odgovor je na poteškoće zemalja članica koje imaju problem u kompletiranju isplata do 30. juna

U normalnim uvjetima, za isplate koje se obave u julu (nakon uobičajenog roka), reducirao bi se povrat novca iz EU za 10%, za isplate koje se obave u augustu za 25%, a u septembru za 45% - no u ovom slučaju redukcije neće biti, naglašava Hogan.

Hogan: To nije izgovor za odugovlačenje!

Ovo je izuzetna mjera koja odražava probleme s kojima se suočavaju Agencije za plaćanja - posebno u prvoj godini isplata potpora putem principa Zajedničke poljoprivredne politike. Stoga smatraju kako bi ova mjera mogla dosta olakšati proces prilagodbe za države članice.

Deblokiran Izačić, isplata poticaja do 30. juna

No, s obzirom na ovisnost proizvođača o potporama, posebno u današnjim tržišnim uvjetima, povjerenik Hogan je upozorio kako se ova mjera ne smije uzimati kao izgovor za usporavanje isplate te je apelirao na agencije da im isplata potpora bude prioritet.

Isplatu dugova čekaju i domaći poljoprivrednici

Do 30. juna trebaju se isplatiti i dugovi za poticaj domaćim poljoprivrednicima, što bi trebalo biti urađeno kroz rebalans budžeta Vlade FBiH. Podsjećamo, predstavnici Udruženja poljoprivrednika Krajina postigli su takav dogovor sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Točnije, nakon blokade graničnog prijelaza Izačić zbog neisplate poticaja iz 2014. i 2015. dobli su pismenu garanciju od Vlade FBiH da će se do 30. juna isplatiti poticaji za 2014. godinu.

Foto: Phil Hogan


Tagovi

Poticaji Isplata Phil Hogan Dugovi Produženje roka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."