• Ruralni razvoj
  • 21.03.2018. 14:00

Novčane potpore za ruralni razvoj - sudjelujte u raspravi!

Potpore se odnose na ulaganje u poljoprivredne mašine, priključne uređaje i poljoprivrednu opremu.

Foto: Bigstockphoto/venusvi
  • 1.027
  • 97
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je Nacrt pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih potpora po modelu ruralnog razvoja. 

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva koja ispunjavaju uslove propisane u okviru općih i specifičnih kriterija prihvatljivosti za podršku. 

Potpore se odnose na ulaganje u poljoprivredne mašine, priključne uređaje i poljoprivrednu opremu, a prihvatljivi sektori su mliječno govedarstvo, mesno govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, proizvodnja voća, povrća i gljiva, proizvodnja ratarskih kultura, ljekovitog i aromatičnog bilja i cvijeća, pčelarstvo i akvakultura.

Minimalna prihvatljiva vrijednost investicije koja je predmet novčane podrške je 3.000 KM za fizička lica, a za pravna lica i obrte 5.000 KM. Maksimalna prihvatljiva vrijednost investicije koja je predmet novčane podrške za fizička lica je 120.000 KM, a za pravna lica i obrte 200.000 KM.

Tekst ovog dokumenta možete preuzeti ispod članka

Pozivaju se svi zainteresirani da svoje komentare, sugestije i prijedloge na ovaj dokument dostave  do 30.03.2018.godine u elektronskoj formi na adrese: pejo.janjic@fmpvs.gov.ba ili u pisanoj formi na adresu:

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
Ul. Marka Marulića br.2
71000 Sarajevo

Nakon završetka postupka sudjelovanja javnosti, navedeni dokument Nacrt pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih potpora po modelu ruralnog razvoja bit će dorađen i isti upućen na daljnju zakonom propisanu proceduru.


Dokumenti


Tagovi

Ruralni razvoj Novčane potpore Javna rasprava Poljoprivredno gazdinstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.