Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • 14.11.2018. 11:00

Novčana podrška: Poljoprivrednici FBiH očekuju najmanje 130 miliona KM u 2019. za poljoprivredu

U Udruženju poljoprivrednika FBiH podsjećaju Vladu FBiH i nadležna ministarstva da su prema Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju dužni izdvojiti 3 do 6% iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji.

Foto: Pixabay/Alexis
  • 1.461
  • 157
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine jučer, 13. novembra odaslalo je zahtjev za osiguravanje sredstava u novoj proračunskoj godini za novčane podrške u poljoprivredi na tri adrese - Vladu FBiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo finansija FBiH. 

Visina od 3 do 6% iznosa budžetskih sredstava

U zahtjevu od Vlade FBiH i nadležnih ministarstava traže da prilikom kreiranja budžeta za 2019. godinu osiguraju sredstsva za novčane podrške u poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. U zahtjevu podsjećaju da prema članu 3. stav (2) ovog Zakona, visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi "od 3 do 6% iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji". 

"Prema našim računicama, u Budžetu za 2019. godinu treba se naći najmanje 130 miliona KM namijenjenih za poljoprivredu. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federacii BiH te daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu", stoji u zahtjevu. 

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH o problemu minimalnih proračunskih sredstava za novčane potpore za Agroklub je govorio je početkom maja kada su poljoprivrednici u FBiH čekali usvajanje programa poticaja. 

Nedžad Bićo: Tražimo hitno usvajanje Programa poticaja jer nemamo više ni minute - poljoprivrednici su se počeli zaduživati

I u zahtjevu Bićo naglašava da su veća ulaganja u poljoprivredu prije svega investicija te da bi koristi od njenog jačanja imali ne samo direktni korisnici novčanih podrški već i cjelokupna bh privreda jer ovaj sektor, kako se ističe u zahtjevu, ima potencijal da postane bitan izvor budžetskih prihoda. 

Dugovanja su sanirana, vrijeme je za poštivanje zakona

"Imali su razumijevanje za dosadašnje nepoštovanje Zakona o novčanim podrškama, a zbog potrebe da Vlada Federacije prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja u poljoprivredi. No, obzirom da su početkom ove godine pomenuta dugovanja sanirana, zahtjevamo da Vlada konačno počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu", zaključuje se u Zahtjevu. 

Kada je riječ o donošenju Proračuna FBiH za 2019. godinu, premijer FBiH Fadil Novalić na jučerašnjem je sastanku sa Susan Falatko, v.d. direktoricom Ureda za južnu i centralnu Evropu u State Departmentu, najavio kako bi se točka prijedloga Budžeta za 2019. godinu mogla naći na sjednici Vlade FBiH već sljedeći tjedan. 


Tagovi

Novčana podrška Udruženje poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo Budžet 2019


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]