Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prilagodba SSP-a
  • 19.01.2017. 10:00

Ništa od financijske pomoći iz Njemačke?

Njemačka nikada nije obećala financijsku pomoć BiH za prilagodbu SSP-a, rekla je glasnogovornica njemačke ambasade u Sarajevu Natascha Garloff-Jonkers.

Foto: Pixabay/
  • 813
  • 39
  • 0

Poljoprivrednici koji su se nadali financijskoj injekciji iz Njemačke kojom će sanirati štete nastale zbog adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ostat će kratkih rukava. Naime, glasnogovornica njemačke ambasade u Sarajevu Natascha Garloff-Jonkers, jasno je rekla da Njemačka takvo što nikada nije obećala Bosni i Hercegovini.

"Njemačka nije obećala finansijsku pomoć. Naprotiv, savezni ministar poljoprivrede Schmidt obećao je Bosni i Hercegovini tehničku, kao i savjetodavnu podršku u tome da poljoprivrednici u BiH postanu što konkurentniji", rekla je Garloff-Jonkers za klix.ba.

Nismo naveli konkretne potrebe

Kako je objasnila, u susretu s predstavnicima na državnom nivou, nivou Federacije BiH i Republike Srpske, kako Savezna vlada, tako i Savezna pokrajina Bavarska, objasnile su koje vidove pomoći mogu ponuditi. Prema njoj, bh strana je zamoljena da navede svoje konkretne potrebe vezano za pružanje pomoći i savjetodavne usluge.

"Uprkos višestrukim pozivima, bh. predstavnici do sada nisu formulisali konkretne potrebe, niti uputili zahtjeve za tehničku podršku njemačkoj strani. Dodatno želim napomenuti da i dalje nije poznato koje su posljedice adaptacije SSP-a na poljoprivredu BiH", kazala je Garloff-Jonkers.

Navode se mnoge brojke, zbog čega je potrebno napraviti preciznu i neovisnu analizu posljedica koju Svjetska banka upravo sprovodi. Naglasila je da njemačka ponuda za tehničku pomoć stoji, neovisno o rezultatu studije Svjetske banke, samo se mora zatražiti. Sigurno je da će EU za potrebne prilagodbe u oblasti poljoprivrede u BiH na raspolaganje staviti sredstva.

"Ova sredstva su na raspolaganju BiH čim se usvoji poljoprivredna strategija za cijelu zemlju", rekla je Garloff-Jonkers.

Potrebna poljoprivredna strategija

Podsjećamo, između ostalog, na poziv Ministarstva za hranu i poljoprivredu Savezne Republike Njemačke, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i federalnog ministarstva poljoprivrede, prisustvovali su u novembru u Berlinu sastanku koji je imao za cilj razgovor o mogućnostima tehničke podrške njemačke strane za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH, kao i ispitivanje mogućnosti za saradnju između Njemačke i BiH u oblasti poljoprivrede.

Predstavljeni su potencijalni programi podrške koji su identifikovani kao najefikasniji ili najpoželjniji za ublažavanje posljedica primjene Protokola uz SSP. Platforma je orjentisana oko sljedećih elemenata: finansijski paket podrške za poljoprivrednu proizvodnju, rješavanje tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda i investicije u oblasti prehrambene industrije. U okviru platforme planirana je podrška ruralnom razvoju.

Foto: Pixabay/3dman_eu


Tagovi

SSP Negativni efekti Sastanak Njemačka Podrška


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !