Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticajne mjere
  • 24.07.2019. 12:30
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Nezadovoljni sa 248.000 KM za podsticaj - BPK prvo mora izmiriti dugove

U Bosansko-podrinjskom kantonu se raspravljalo o Programu kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019.godinu čija je vrijednost 450.000 KM.

Foto: Pixabay/priya
  • 69
  • 9
  • 0

U organizaciji Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražda održana je javna rasprava o nacrtu  Programa utroška sredstava "Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019.godinu"  kojoj su prisustvovali poljoprivredni proizvođači s prostora toga kantona.

Jedan od ciljeva Programa jeste da se u skladu sa Strategijom razvoja BPK Goražde 2016-2020.godina, odnosno projektima i aktivnostima iz mjere Primjena LEADER pristupa i diverzifikacije u ruralnom razvoju, neophodno obezbijede veće podsticajne mjere za poljoprivrednu proizvodnju, s ciljem uspostavljanja pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede zasnovane na privrednim resursima i poslovnoj tradiciji. On bi se implementirao kroz mjeru povećanja obima i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, koja omogućava povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača, obezbijeđenje dohotka poljoprivrednih proizvođača u ruralnim područjima te adekvata životni standard poljoprivrednih proizvođača.

Vrijednost programa je 450.000 KM, a za poljoprivredne podsticaje u 2019.godini planirana su finansijska sredstva u iznosu od 248.000 KM, stoji u saopštenju na stranicama BPK.

"Program je trebao i ranije da se uradi, ali uzimajući u obzir činjenicu da poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na podsticaje u 2018. godini nisu bila isplaćena finansijska sredstva,  mi pokušavamo da prvo izmirimo sva ta dugovanja. Jednim dijelom smo to već uspjeli, a ostali dio ćemo nastojati da isplatimo u što skorijem periodu, sve s ciljem da se ove godine podsticaj isplaćuje onako kako je i planirano. Ja moram da naglasim da su sredstva u budžetu za 2019. godinu planirana u ukupnom iznosu od 450.000 KM. Radimo i izmjene i dopune ovog programa, jer određeni dio sredstva je vezan za dugovanja iz prethodne godine, tako da nam u ovoj godini ostaje 248.000 KM planiranih za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji", kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

Kako je istaknuto, poljoprivredni prozvođači nezadovoljni su iznosom planiranih sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u 2019. godini, što se slažu i u Ministarstvu za privredu, jer za ovu granu privrede treba da bude izdvojeno više sredstava.


Tagovi

Podsticajne mjere Bosansko-podrinjski kanton Podsticaji Dugovanja Mensad Arnaut


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.