Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijava doprinosa
  • 12.02.2019. 10:30

Nema podsticaja bez uplate doprinosa

Ministarstvo poljopriverde, šumarstva i vodoprivrede podsjeća da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, po Zakonu o doprinosima dužni da prijave doprinose, jer je to od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

Foto: Bigstockphoto/LightField Studios
  • 1.285
  • 120
  • 0

Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, imaju obavezu da po osnovu Zakona o doprinosima Republike Srpske, za doprinos za zdravstveno osiguranje uplate od 42 do 384 KM godišnje, zavisno od statusa obveznika doprinosa.

Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih je i najviše u Republici Srpskoj (oko 90 odsto) ne uplaćuju doprinose za PIO.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjeća da su po osnovu Zakona o doprinosima, definisani obveznici doprinosa (nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava) i propisan izračun osnovice za doprinose, piše u saopštenju resornog ministarstva. 

Ministarstvo još jednom podsjeća da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, po Zakonu o doprinosima dužni da prijave doprinose, jer je to od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

U slučaju kada je nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, propisano je da uplaćuje jedan odsto od prosječno isplaćene penzije, što je oko 3,5 KM mjesečno ili 42 KM godišnje. U slučaju kada nosilac nekomercijalnog gazdinstva ima status zaposlenog lica on uplaćuje jedan odsto od prosječnih bruto primanja u Republici Srpskoj, što je godišnje oko 160 KM.
Kada nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ima status poljoprivrednika, on uplaćuje oko 32 KM mjesečno ili 384 KM godišnje.

O ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj (oko 42.500) u strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj dominiraju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva oko 38.000 (88,85 odsto), potom komercijalna oko 4.000 (9,57 odsto), te poslovni subjekti oko 670 ili 1,57 odsto.


Tagovi

Prijava doprinosa Podsticaj Poljoprivredna gazdinstva Zakon o doprinosima


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.