Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 29.11.2017. 17:00

Navodnjavat će 7.000 hektara zemljišta

Prvi dio projekta navodnjavanja Potkozarja je vrijedan 17 miliona KM, i trebao bi biti gotov do kraja 2019. godine. U Trebinju je izgradnja sustava navodnjavanja već započela.

Foto: Bigstockphoto/Dave Willman
  • 299
  • 13
  • 0

"Projekat izgradnje brana i akumulacija za navodnjavanje veoma je važan za područje Potkozarja i on je rezultat želje poljoprivrednika, a posebno voćara, da bude trajno riješen problem navodnjavanja", rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Idejnim rješenjem projekta planirana je izgradnja brana i akumulacija na Bukovici, Lubini i Vrabaškoj, te izgradnja 160 kilometara cjevovoda za navodnjavanje oko 6.000 hektara zemljišta.

Završeno do 2019.?

"Glavni projekat za izgradnju brana i akumulacija na Bukovici i Lubini, koje bi koštale oko 17.000.000 KM i obezbijedile navodnjavanje oko 2.000 hektara zemljišta, trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine", rekao je Pašalić na skupu građana na kome je mještanima Gornjih Podgradaca i okolnih sela predstavljeno idejno rješenje za izgradnju brana i akumulacija, te sistema za navodnjavanje na području Potkozarja.

Pomoć Svjetske banke

On je naveo da bi do tada trebalo da bude završen i projekat izgradnje akumulacije na rijeci Vrbaškoj te dodao da je Svjetska banka izrazila spremnost da finansira projekat navodnjavanja na području Potkozarja.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je sastanak održan kako bi građani dobili odgovore na svoja pitanja i kako bi projektanti bili upoznati o njihovim dilemama, te da bi se pronašla zajednička rješenja i vidjelo šta je u najboljem interesu za stanovnike ovog kraja, a posebno za poljoprivrednike.

Navodnjavanje i u Trebinju

S druge strane, radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje Trebinjskog polja i vodozahvata za vodovod regije Zupci su započeli, a vrijednost radova je oko devet miliona maraka čime će biti omogućeno navodnjavanje više od 1.000 hektara obradive površine, navode nezavisne.

"Trebinju je sada potrebno mnogo više hrane nego ranije, ne samo zbog sve većeg priliva stanovništva sa strane koje izražava želju da se nastani u naš grad, već i zbog velikog broja turista koji kod nas prvenstveno uživaju u zdravoj hrani, a mi ćemo na Trebinjskom i Petrovom polju proizvoditi i zdravu hranu i najbolju sirovinu za domaća vina", objašnjava gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Foto: Bigstockphoto/Dave Willman


Tagovi

Navodnjavanje Potkozarje Trebinje Boris Pašalić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.