Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje RS
  • 12.04.2018. 10:30

Najavili isplatu premije za mlijeko na predstavljanju rada dva tifona za navodnjavanje

Vlada RS obezbijedila dodatnih pet miliona KM za nabavku sistema za navodnjavanje.

Foto: Pixabay/WikimediaImages
  • 410
  • 18
  • 0

Prezentacija rada tifona za navodnjavanje u Petrovom Selu kod Gradiške održana je jučer, 12. aprila. Tom je prilikom pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao da je Vlada Srpske, poučena iskustvima sa sušama proteklih godina, opredijeljena da znatna sredstva uloži u sisteme za navodnjavanje poljoprivrednih površina, te da je Vlada, pored 71 miliona KM agrarnog budžeta, obezbijedila dodatnih pet miliona KM za nabavku sistema za navodnjavanje. 

Navodnjavanje u Trebinju i Bratuncu

"Pored toga Vlada je obezbijedila i dodatna sredstava za razvoj većih sistema širom Srpske. Trenutno se realizuje projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Trebinju, vrijednosti veće od pet miliona KM, te sistema za navodnjavanje u Bratuncu u vrijednosti dvet miliona KM", naveo je on. 

Pašalić je dodao da se završava projektana dokumentacija za izgradnju akumalacije na rijeci Lubini na području Gradiške, a u pripremi su i slični projekti za područje Semberije. 

Naglasio je da su isplaćena sva sredstva za podsticaje u poljoprivredi za prošlu godinu, a da će premije za mlijeko za novembar i decembar biti isplaćene iz agrarnog budžeta za ovu godinu u nerednih nekoliko dana, te da se do kraja mjeseca očekuje i početak isplate sredstava za sufinansiranje nabavke sistema za navodnjavanje. 

Obradili 565 zahtjeva za sufinansiranje

Direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Savo Minić istakao je da je od više od 600 pristiglih zahtjeva za sufinansiranje navabke sistema za navodnjavanje Agencija obradila 565 i da će uskoro biti u opticaju oko 1.600.000 KM za ove namjene. 

Minić je rekao da će biti ispoštovani svi zahtjevi poljoprivredinika i da će im biti isplaćeno 40 odsto investicije za nabavku sistema za navodnjavanje. 

"Nakon završetka ovog projekta bit će podržana i druga kapitalna ulaganja u poljoprivredi, što predstavlja kontinuitet podrške poljoprivrednim proizvođačima", naglasio je Minić. 

Tifoni će smanjiti potrebu za radnom snagom

Poljoprivrednik Dragiša Kalabić rekao je da je za nabavku dva tifona za navodnjavanje i dodatne opreme izdvojio oko 50.000 KM i da mu mnogo znači što će 40 odsto vrijednosti ove investicije biti finansirano iz projekta Vlade Srpske. Kalabić kaže da su iskustva iz prethodnih godina dokazala ispravnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje, zbog čega su se odlučili za nabavku dva tifona sa računarskim upravljanjem. 

"To će dosta smanjiti potrebu za radnom snagom za navodnjavanje. Ova dva tifona za oko 12 časova mogu da zaliju površinu dužine 350 i širine oko 150 metara, odsnosno oko šest hektara zemljišta", naveo je Kalabić iz Petrovog Sela čija porodica obrađuje oko 40 hektara zemljišta, pretežno se bave povrtarstvom, a godišnje zasade po pet do šest hektara krompira, luka i lubenice. 


Tagovi

Navodnjavanje Tifoni Premija za mlijeko Boris Pašalić Savo Minić Dragiša Kalabić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.