Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup voća
  • 17.09.2018. 09:30

Ministarstvo poljoprivrede RS obezbijedilo 4 miliona KM za otkup voća

Za voćare je obezbijeđeno 500.000 KM za subvenciju nabavke 10.000 boks-paleta, četiri miliona KM za otkup voća, a voćari su podržani sa više od deset podsticajnih mjera", izjavio je Boris Pašalić

Foto: Vlada RS
  • 287
  • 14
  • 0

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstvai vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo je za voćare 500.000 KM za subvenciju nabavke 10.000 boks-paleta, četiri miliona KM za otkup voća, a voćari su podržani sa više od deset podsticajnih mjera", izjavio je Boris Pašalić, pomoćnik resorng ministra na manifestaciji 13. Dani voća "Potkozarje", u Gornjim Podgradcima.

On je naveo da će voćari u Republici Srpskoj na 15.000 hektara zasada ove godine proizvesti oko 450.000 tona voća, što je 15 posto više nego lani, te da je vrijednost ove proizvodnje oko 210.000.000 KM, stoji u saopštenju Vlade RS. 

Pašalić je istakao da je Vlada RS tokom proteklih godina uložila i znatna sredstva za razvoj i rad "Protivgradne prventive Republike Srpske" i da taj sistem daje značajne rezultate u zaštiti poljoprivredne proizvodnje. 

Čak 80% jabuka prve klase

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da su ovakve izložbe voća veoma značajne, jer upoznaju potrošače o kvalitetu voća koje se proizvodi na ovim prostorima. Naveo je da su voćari izabrali krušku i šljivu, čija je cijena jako niska, te da je ovo voće bilo nešto lošijeg kvaliteta u odnosu na jabuku, koja je dobro rodila i oko 80 posto proizvoda je prve klase. 

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je ova lokalna zajednica lider u proizvodnji voća na području Republike Srpske i BiH, navodeći da oko 400 voćara sa područja te opštine godišnje proizvede oko 4.700 vagona jabuke, 1.000 vagona kruške i 500 vagona šljive. 

"Najveći problem voćara je plasman, zbog čega lokalna uprava u saradnji sa Vladom Republike Srpske, ali i institucijama na nivou BiH, mora da obezbijedi tržište za njihovu proizvodnju", rekao je Adžić. 
 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Otkup voća Jabuka Kruška Šljiva Gradiška Boks palete


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.