Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unapređenje sjetve
  • 11.03.2022. 17:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Ministar najavio veće poticaje za poljoprivrednike u TK

Na području TK za proljetnu sjetvu na raspolaganju je više od 50.000 hektara oraničnih površina, ali od ekonomske moći poljoprivrednika zavisi koliko će biti zasijano, naglasili su poljoprivrednici

Foto: Renata Prusina
  • 203
  • 45
  • 0

Novoizabrani ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić danas se sastao s predsjednicima grupacija poljoprivrednih proizvođača s područja TK koji su organizirani u Kantonalnoj privrednoj komori.

Bila je ovo prilika za sagledavanje konkretnih problema i mogućnosti njihovog rješavanja korištenjem raspoloživih sredstava s federalnog, kantonalnog i nivoa lokalnih zajednica kako bi ove godine bile zasijane što veće površine.

"Jedna od mjera će biti da se povećaju izdvajanja novčanih podrški u budžetu Tuzlanskog kantona", rekao je Begić, naglašavajući kako su dogovorili konkretne korake s namjerom unapređenja predstojeće sjetve.

Poticaji u pripremi

Na području TK za proljetnu sjetvu na raspolaganju je više od 50.000 hektara oraničnih površina, ali od ekonomske moći poljoprivrednika zavisi koliko će biti zasijano, naglasili su poljoprivrednici.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede TK (Vlada TK)

"Moj će zahtjev biti da u što većem obimu ta sredstva budu pripremljena za poljoprivredne proizvođače. Ovdje najveću ulogu pored novca igra i vrijeme. Ministarstvo je učinilo velike napore da u što kraćem roku pripremi sve neophodne radnje kako bi novac od novčane podrške što prije bio na računima poljoprivrednika i oni mogli što lakše ući u proljetnu sjetvu", rekao je ministar.

Duplo veće cijene sjetve

Domaća proizvodnja je jedino rješenje koje može stabilizirati tržište, mišljenja je sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Suad Selimović.

"Naravno da ovaj poremećaj kada je u pitanju stalni rast cijena đubriva i goriva predstavlja krucijalan problem. Cijena sjetve jednog hektara u odnosu na prošlu godinu skoro da je za duplo veća, a cijene tih poljoprivrednih proizvoda se nisu nešto posebno mijenjale kada je u pitanju domaća proizvodnja i plasman tih proizvoda", istakao je Selimović.

Resorno ministarstvo će, istaknuto je, učiniti sve da se što prije isplate poticaji za koje nije potrebno čekati završetak proizvodnje, a to je prije svega stočarska proizvodnja, saopćeno je iz resornog ministarstva.


Tagovi

Proljetna sjetva Poljoprivrednici Tuzlanski kanton Poticaji Emir Begić Suad Selimović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.