Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 15.03.2024. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Kanton Sarajevo izdvaja 10 miliona KM za poticaje poljoprivredi

Poseban fokus stavljen je na izgradnju štalskih kapaciteta, pa su tako povećani poticaji po metru kvadratnom novoizgrađenog objekta.

Foto: Selma Mujić
  • 234
  • 32
  • 0

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o iznosima novčanih poticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje i za investiranje. Za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji u 2024. godini u Kantonu Sarajevo predviđena su sredstva u iznosu od 10 miliona maraka.

Ove godine poseban fokus stavljen je na izgradnju štalskih kapaciteta, pa su tako poticaji po metru kvadratnom novoizgrađenog objekta povećani s prošlogodišnjih 70 KM na 105 KM za neregistrovane kandidate, odnosno s 80 KM na 120 KM za kandidate koji su registrovali svoju proizvodnju kao dodatnu djelatnost i sa 100 KM na 150 KM za registrovane kandidate.

Nabavka mehanizacije

Po pitanju nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, u odnosu na lani, uvedeni su dodatni kriteriji, pa je tako ove godine za kupovinu novog traktora snage do 50 KW potrebno imati pet uslovnih grla, a za kupovinu traktora snage preko 50 KW potrebno je ispuniti minimum od 15 uslovnih grla.

Ono što je bitno naglasiti jeste da se uslovna grla kumulativno zbrajaju pa tako jedan klijent ima mogućnost ostvariti pravo na novčani poticaj ukoliko ukupno ima minimalni broj uslovnih grla koja mogu biti i iz animalne i iz biljne proizvodnje. Naime, u njima su sada prepoznati i voćnjaci, pa tako 0,15 ha voćnjaka predstavlja jedno uslovno grlo.

"Kreirajući uslove za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije prepoznali smo i gljivarsku proizvodnju, gdje je za nabavku traktora do 50 KW potrebno u toku godine u proizvodnju ubaciti minimalno 100 tona komposta, a za nabavku traktora snage preko 50 KW u proizvodnju je potrebno ubaciti 200 tona komposta. Povećan je maksimalni iznos koji jedno lice može dobiti za nabavku opreme u animalnoj i biljnoj proizvodnji i to, s prošlogodišnjih 50.000 KM na 70.000 KM", obrazložili su iz Ministarstva privrede KS.

Animalna proizvodnja strateški važna

Ističu da poticanje izgradnje štalskih objekata ima za cilj širenje kapaciteta u animalnoj proizvodnji, kao i kapaciteta za vlastiti uzgoj rasplodnih junica. Tu proizvodnju smatraju strateški važnom za Kanton Sarajevo, ali i zbog projekta vještačkog osjemenjavanja goveda koji se realizuje u saradnji s Poljoprivrednim i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, kao i nadležnim veterinarskim stanicama.

KS prednjači po visini poljoprivrednih poticaja, kaže Mijatović (Foto: Vlada KS)

"Prijedlog odluke smo korigirali i smatram da smo uvažili većinu sugestija koje smo dobili na javnoj raspravi. Svjesni smo vrijednosti svakog našeg poljoprivrednog proizvođača, a i isto tako smo svjesni uloge koju imaju poticaji na njihovu održivost. Sarajevo jeste kanton koji prednjači po visini poljoprivrednih poticaja i naša je namjera da tako i ostane", naglasio je Zlatko Mijatović, ministar privrede KS.

Pozvao je poljoprivredne proizvođače da detaljno analiziraju Odluku i da potpunu dokumentaciju dostave u predviđenim rokovima. Poručio je i da je zajednički cilj kvalitetna saradnja, rast i razvoj poljoprivrede u Kantonu Sarajevo.


Tagovi

Poticaji poljoprivredi Poljoprivredna proizvodnja Visina poticaja u KS Agrarni budžet Kriteriji za poticaje Zlatko Mijatović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Stolisnik ili hajdučka trava i kantarion ili gospina trava, smatraju se jednim od najstarijih ljekovitih biljaka za ozdravljenje i dobro raspoloženje. 😊☀️❣️U Mostaru je vrijeme njihove berbe. 🌼💮
Cim#netaknutapriroda 🌿