Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novčane podrške
  • 02.07.2024. 15:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Kanton Sarajevo isplatio većinu poljoprivrednih poticaja za prvu polovinu 2024.

Na račune poljoprivrednika već uplaćeno 2,3 miliona maraka, ostatak do kraja sedmice. Objavljeni i podaci iz registra!

Foto: Depositphotos/budabar
  • 328
  • 25
  • 0

Poljoprivrednicima u Kantonu Sarajevo do kraja ove sedmice će biti isplaćeni poticaji za prvu polovinu 2024. godine. Kako je saopćilo Ministarstvo privrede KS, već je riješeno 879 zahtjeva za realizaciju novčanih podrški, od čega su sredstva od 2,3 miliona maraka već isplaćena za 683 poljoprivredna proizvođača, dok će preostalih 196 korisnika poticaje, u iznosu od 597.835 KM, na računima imati do kraja sedmice.

Do sada su isplaćeni poticaji za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka i gljiva u zatvorenom prostoru za prvi kvartal, dio zahtjeva za vlastiti uzgoj rasplodnih junica, tov junadi, muznih krava koje nisu u sistemu otkupa mlijeka i pilića, kompletno su isplaćeni zahtjevi za jesenju i zimsku plasteničku proizvodnju, kao i većina zahtjeva za plasteničku proizvodnju koja se odnosi na proljetnu sjetvu odnosno sadnju, zahtjevi za nabavku poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, te opreme u biljnoj i animalnoj proizvodnji.

Farmeri koji su kupili priplodne junice kroz kapitalne investicije također su obrađeni na terenu i isplaćena su novčana sredstva, dio zahtjeva koji je pristigao u proteklih sedam dana će biti obrađeni po ubrzanim procedurama, s obzirom na to da je riječ o kapitalnim investicijama. Isplaćeni su i poticaji za četvrti i prvi kvartal za organizovani otkup svježeg kravljeg mlijeka, kao ć i dio zahtjeva za biljnu proizvodnju merkatilnih krompira, luka i žitarica.

"Ministarstvo privrede KS nastoji isplaćivati poticaje u što kraćem vremenskom roku, nakon što zahtjevi budu zaprimljeni, kako bi se osiguralo da poljoprivredna proizvodnja ne bude ugrožena eventualnim nedostatkom sredstva kojima poljoprivredni proizvođači osiguravaju likvidnost. Do sada isplaćeni poticaji prelaze 29% od ukupno planiranih sredstava za 2024. godinu, što pokazuje visok nivo realizacije u prvim mjesecima od donošenja odluke u aprilu", saopćeno je.

U cilju da proces dodjele poticajnih sredstava bude u potpunosti transparentan, Registar korisnika poticaja u poljoprivredi KS je ažuriran i dostupan na linku - ovdje.

Očekuje se da će sva planirana sredstva za poticaje poljoprivredi u iznosu od 10 miliona KM biti realizovana u potpunosti do kraja ove godine.


Tagovi

Poljoprivredni poticaji Isplata poticaja Kanton Sarajevo Kapitalne investicije Novčane podrške Ministarstvo privrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.