Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 04.03.2017. 12:00

Kako na tržište od 500 miliona potrošača?

Vijeće ministara BiH raspravljalo je o nizu modela kako bi se što prije moglo pristupiti pretpristupnim sredstvima EU.

Foto: Bigstockphoto/GeorgeRudy
  • 456
  • 52
  • 0

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u suradnji s nadležnim tijelima entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH nastavit će aktivnosti radi postizanju dogovora u vezi s modelom IPARD operativne strukture, kao preduvjeta za korištenje pretpristupnih sredstava Evropske unije namijenjenih poljoprivredi i razvoju ruralnih područja u Bosni i Hercegovini.

Paralelno s uspostavom ove strukture u BiH, trebaju biti pripremljeni i osnovni strateški dokumenti, i to strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine i IPARD program, dogovoreno je na Vijeću ministara BiH.

Uspostavljanje IPARD operativne strukture

Mogućnost korištenja fondova EU-a za razvoj poljoprivrede i ruralnih oblasti za Bosnu i Hercegovinu bila bi posebno značajna s obzirom na to da je njihov cilj jačanje konkurentnosti poljoprivrede zemlje korisnice, dostizanje standarda EU-a, kao i priprema i jačanje kapaciteta institucija za implementaciju politika koje su obvezne po stjecanju statusa člana EU-a.

Informacija o aktivnostima na uspostavi IPARD operativne strukture, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, sadrži kronološki pregled aktivnosti za uspostavljanje IPARD operativne strukture koja, usprkos intenzivnom višegodišnjem radu, nije usuglašena.

Na svojoj sjednici, Vijeće ministara BiH usvojilo je iiformaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na pripremi Okvirnih smjernica za uspostavljanje i razvoj poljoprivrednog informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti na pripremi dokumenta "Okvirne smjernice razvoja poljoprivrednog informacijskog sustava BiH" i dostaviti ga Vijeću ministara na usvajanje.

Prilagodba EU standardima

Donošenjem "Okvirnih smjernica razvoja poljoprivrednog informacijskog sustava BiH" želi se stvoriti cjelovit pregled uloga svih nadležnih institucija i obveza koje proističu iz njihovih nadležnosti i trasirati put za uspostavu poljoprivrednog informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini, usklađenog sa zahtjevima i regulativom Evropske unije.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i informaciju o aktivnostima na uspostavljanju i razvoju sustava identifikacije zemljišnih parcela u Bosni i Hercegovini i pozvalo sve nadležne institucije u BiH da, u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nastave realizaciju započetih aktivnosti i definiraju minimalne zajedničke elemente za uspostavljanje i razvoj ovog sustava.

Cilj je ovu oblast prilagoditi standardima i zahtjevima Evropske unije, kako bi se bh. poljoprivredno-prehrambenom sektoru što prije omogućilo korištenje garantnih i fondova za podršku ruralnim aktivnostima te se za ovaj sektor otvorilo tržište Evropske unije s više od 500 miliona potrošača.

Foto: Bigstockphoto/GeorgeRudy


Tagovi

Vijeće ministara BiH IPARD Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.