Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvoje izvještaj
  • 02.03.2023. 13:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Kako je realiziran agrarni budžet u TK - najviše poticaja otišlo u Gradačac

Poljoprivredni proizvođači sa područja Gradačca ostvarili su najveći iznos novčanih podrški u visini od oko 2,9 miliona KM

Foto: Lucija Bencaric (ilustracija)
  • 218
  • 12
  • 0

Tuzlanski kanton je lani za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju usmjerio ukupno nešto više od 13 miliona KM. To je do sada najveći iznos novčanih podrški obezbjeđen u budžetu, a posmatrajući trend ranijih godina, izdvajanja za ovaj sektor imaju tendenciju rasta.

U 2019. godini bila su planirana sredstva u iznosu od 4,3 miliona maraka, u 2020. sedam miliona, u 2021. godini oko 7,7 miliona, dok je lani ovaj iznos dosegao 13,2 miliona maraka, navodi se u danas prihvaćenom Izvještaju o realizaciji novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Poljoprivredni proizvođači sa područja Gradačca ostvarili su najveći iznos novčanih podrški u visini od oko 2,9 miliona KM.

"U strukturi novčane podrške najveći iznosi na području Gradačca ostvareni su u proizvodnji krošnjastog voća, podršci za muzna grla u liniji otkupa mlijeka i za otkup voća za dalju prodaju i izvoz. Na drugom mjestu po visini ostvarene novčane podrške je Općina Čelić sa oko 2,5 miliona KM, od čega se najveći dio odnosi na novčanu podršku za proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru, proizvodnju krošnjastog voća i novčanu podršku za muzna grla u liniji otkupa mlijeka", navedeno je u saopćenju.

Izvještaj o realizaciji novčanih podrški usvojen na sjednici Vlade TK

Treći po visini sredstava je općina Kalesija gdje je usmjereno milion i po maraka, a najveći dio otišao je kao podrška za muzna grla u liniji otkupa mlijeka, uzgoj rasplodne stoke-junice i proizvodnju pilećeg mesa. Značajni iznosi realizovani su i na području Gračanice, Živinica, Tuzle, Doboj Istoka.

Treba istaknuti da su Kantonalnim programom se nastojale obuhvatiti poljoprivredne proizvodnje za koje Federalnim programom nije predviđena novčana podrška, kao i proizvodnje za koje su postavljene visoke proizvodne kvote po jedinici proizvodnje na federalnom nivou, a koje su od interesa za razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje na području Kantona.

Od ukupno 106 miliona KM, agrarnog budžeta FBiH u 2022. godini, poljoprivrednim proizvođačima sa područja Tuzlanskog kantona je odobreno skoro 16 miliona KM. Najveći iznos je usmeren za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka - nešto više od 9,3 miliona KM, odnosno 58,74 posto od ukupno odobrene podrške. U oblasti biljne i animalne proizvodnje, najviše sredstava s nivoa FBiH, povukla je općina Kalesija, odnosno nešto više od četiri miliona KM, koji se odnosi se na proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, proizvodnju krmnog bilja, proizvodnju stočnih žita i proizvodnju goveđeg mesa.

"Na drugom mjestu po visini realizirane novčane podrške iz budžeta FBiH je Gradačac, sa ukupnim iznosom od 3.221.566,77 KM, od čega se najveći udio novčanih podrški odnosi na proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, proizvodnju hljebnih žita, proizvodnju goveđeg mesa i proizvodnju silažnog kukuruza", istaknuto je u izvještaju.

Značajnu realizaciju federalnih podrški zabilježili su i Živinice sa iznosom od oko 1,8 miliona KM, te Gračanica sa iznosom od skoro dva miliona KM. Iz uporednih pokazatelja o realizaciji novčanih podrški za protekle četiri godine, vidljivo je da je u 2022. godini došlo do značajnog rasta realiziranih novčanih podrški u odnosu prethodne tri godine.


Tagovi

Poljoprivreda Poticaji Novčane podrške Vlada TK Izvještaj Rekordan budžet


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁