Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program podrški
  • 11.04.2022. 11:00

Kako će biti podijeljeni federalni poticaji za 2022. - ko će dobiti najviše?

Iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta, pola miliona KM je izdvojeno za isplatu sudskih presuda, vansudskih nagodbi, nerealiziranih zahtjeva iz ranijeg perioda za koje su vršene dodatne provjere i rješenja po žalbama

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.666
  • 162
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede objavilo je dokument prijedlog programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu. Prema modelu raspodjele sredstava najveći iznosi će biti izdvojeni za mljekarstvo, proizvodnju rasplodne stoke – ovaca i hljebnih žita.

Iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta, koji iznosi 106 miliona maraka, pola miliona je izdvojeno za isplatu sudskih presuda, vansudskih nagodbi, nerealiziranih zahtjeva iz ranijeg perioda za koje su vršene dodatne provjere i rješenja po žalbama.

1,4 mil KM za peradarstvo

Ukupno je za proizvodnja ratarskih, povrtlarskih, voćarskih kultura, grožđa i maslina, proizvodnju sjemena, deklarisanog sadnog materijala i presadnica namijenjeno 14.580.000 KM poticajnih sredstava. Od tog iznosa, million maraka je namijenjen za proizvodnju povrća, dok su najviši iznosi planirani za sljedeće kulture:

  • hljebna žita 3,8 miliona KM,
  • krmno bilje 2,6 miliona KM,
  • uljarice 1,9 miliona KM,
  • grožđe i maslie 1,35 miliona KM,
  • stočna žita 1,1 milion KM.

Kada je riječ o govedarskoj proizvodnji, ovčarstvu, kozarstvu, svinjogostvu, peradarstvu, pčelarstvu, ribarstvu i zaštiti izvornih pasmina životinja, za poticaje će ukupno biti izdvojeno 66.650.000 KM. Za poticanje proizvodnje svježeg kravljeg mlijeka planirano je više od 65% ovog iznosa, odnosno 43,4 miliona KM, dok je po million maraka namijenjen za uzgoj brojlera i košnica pčela, uzgoj pčelinjih zajednica. Inače, ukupno je za peradarsku proizvodnju namijenjeno 1,4 mil. KM. 

Milionski iznosi bit će izdvojeni i za sljedeće proizvodnje:

  • rasplodna stoka – ovce 5 miliona KM,
  • goveda u sistemu krava – tele 4 miliona KM,
  • tov junadi od teladi iz domaćeg uzgoja 3,2 miliona KM,
  • slatkovodna riba 2,7 miliona KM,
  • rasplodne junice 2,5 miliona KM,
  • svinjsko meso – tov svinja 2 miliona KM.

Kapitalna ulaganja

Zbog nedostatka novčanih sredstava nije moguće provesti mjere iz modela podrške dohotku, dok su poticaji za kapitalna ulaganja sadržani u modelu ruralnog razvoja. Tako podrška investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije koja se realizuje u saradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH iznosi 4 miliona KM.

Ukupno 14 miliona KM za sve investicije (Foto: Martina Popić)

Ukupno 14 miliona KM namijenjeno za podršku investicijama u poljoprivredne mašine i priključne uređaje za biljnu i stočarsku proizvodnju, kao i u opremu, sufinansiranje nabavke visoko kvalitetne rasplodne stoke, izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje novih građevinskih objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili njihove prerade, podizanje višegodišnjih nasada te za ulaganja u legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda.

Kompletan program raspodjele novčanih sredstava namijenjenih poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta.

Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, Vlada FBiH mora najkasnije u roku od 15 dana od dana njegovog stupanja na snagu, donijeti program utroška sredstava. Eventualne dodatne prijedloge na Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu možete dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva: e-mail: info@fmpvs.gov.ba ili putem fax-a na broj: 033/ 726-669.


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Program podrške Poljoprivrednici Poljoprivredna proizvodnja Budžet Vlada FBiH Stočarstvo Proizvodnja povrća


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]