Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 20.04.2023. 15:00

Još 100 miliona eura za poljoprivrednike pogođene uvozom iz Ukrajine

Finansirat će se kroz poljoprivredni rezervni fond EU-ovog programa poljoprivrednih subvencija, u okviru ZPP-a

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 79
  • 10
  • 0

Evropska unija priprema 100 miliona eura naknade za poljoprivrednike u državama koje graniče s Ukrajinom te planira uvesti ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica.

Nakon što su Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica i određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a Rumunjska, Bugarska i Slovačka najavile slične poteze, Brisel je popustio pod pritiskom. Rješenje vidi u finansijskoj pomoći agraru tih pet zemalja. 

Kako je poznato, kroz njih prolaze tranzitne rute, no roba često ostaje u njima te prema tvrdnjama farmera, ruši domaće cijene žitarica i drugih proizvoda.  

Rezervni fond

"Predstavit ćemo drugi paket financijske podrške od 100 miliona eura i stopu sufinansiranja od 200 posto za pogođene poljoprivrednike, kao dio zajedničkog evropskog pristupa", stoji u pismu predsjednice Evropske komisije, Ursule von der Layen. 

Prvi paket od 56 miliona eura za pomoć Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji dogovorile su države članice krajem marta, a finansirat će se kroz poljoprivredni rezervni fond EU-ovog programa poljoprivrednih subvencija, u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. 

Posegnuli u kriznu rezervu - spašavaju poljoprivrednike pogođene ukrajinskim žitaricama

Prema riječima visokog dužnosnika Komisije, neke su se države članice žalile na posljednjem summitu EU-a da prvi paket nije bio dovoljna kompenzacija za gubitke koje su poljoprivrednici pretrpjeli, i to ne samo iz zemalja susjednih Ukrajini nego i drugih, piše Euractiv.  

"Predsjednica Komisije smatra da one zemlje koje podupiru Ukrajinu u ovoj teškoj situaciji ne bi trebale patiti. Stoga smo odlučili usvojiti dopunsku odluku", otkrio je visoki dužnosnik.

Kao i prvi paket, ova dodatna podrška finansirat će se iz rezervnog poljoprivrednog fonda ZPP-a, koji ima financijsku kovertu od 450 miliona eura godišnje.

Istraga za druge proizvode

Također, Komisija je saopćila i da će poduzeti hitne "preventivne mjere" za pšenicu, kukuruz, sjeme suncokreta i uljane repice koji će moći ući u navedenih pet zemalja samo ako su namijenjene izvozu u druge zemlje EU ili izvan nje. Mjera bi trebala trajala do kraja juna.

Osim toga, EK koja nadzire trgovinsku politiku za svih 27 članica EU, planira istragu o tome jesu li potrebne mjere za druge osjetljive proizvode.


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Krizna rezerva Ursula von der Leyen Pomoć poljoprivrednicima Paket pomoći


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.