Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna rezerva
  • 08.06.2023. 15:00

Izdvojit će 250 miliona eura za zemlje koje je pogodila suša i poplava?

U Portugalu, Španiji, Francuskoj i Italiji su pozvali da se aktivira krizna rezerva iz Zajedničke poljoprivredne politke, za podršku poljoprivrednicima koji su izgubili svoje usjeve zbog suše ili poplava

Foto: Depositphotos/KVM50
  • 122
  • 14
  • 0

Evropska komisija planira izdvojiti 250 miliona eura za zemlje pogođenim ekstremnim vremenskim prilikama, o čemu se raspravljalo na posljednjem Vijeću EU za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish) piše EfeAgro.

U Portugalu, Španiji, Francuskoj i Italiji su pozvali da se aktivira krizna rezerva iz Zajedničke poljoprivredne politke, za podršku poljoprivrednicima koji su izgubili svoje usjeve zbog suše ili poplava, a gdje je ugrožena i stočarska proizvodnja.

Ovaj su prijedlog podržale Njemačka, Bugarska, Litvanija, Mađarska, Rumunija, Poljska, Kipar, Irska, Grčka i Malta.

Sredstava ima

Janusz Wojciechowski, komesar za poljoprivredu, rekao je tokom sastanka da je čuo zahtjeve četiri zemlje koje su najviše pogođene.

"U poljoprivrednim rezervama je još uvijek na raspolaganju 250 miliona eura nakon dva paketa od kojega onaj od100 miliona eura još odobren. Ponavljam da su ova sredstva raspoloživa ako okolnosti to opravdavaju”, napisao je tada na svom Twitter profilu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Wojciechowski je precizirao da njegove službe još proučavaju kako da ta sredstva iz krizne rezerve rasporede među sve zemlje koje su pretrpjele ekstremne vremenske prilike te da metodologija još nije dogovorena. Naveo je da se priprema prijedlog, na osnovu osnovnog kriterija - raspodjele direktnih plaćanja, ali uz određene izmjene uzimajući u obzir da su neke zemlje u većoj krizi od drugih. 

Ukazao je na različitosti u državama članicama gdje je Portugal i Španiju pogodila suša, Italiju poplava, ali i na probleme u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda u Latviji i Litvaniji ili belgijsku krizu u proizvodnji jabuka.

Odstupanje od nacionalnih planova? 

Luis Planas, španski ministar poljoprivrede, je izjavio da se poljoprivrednici i stočari podrže u ovoj krizi koja je klimatska i koja ima direktan uticaj na poljoprivredna tržišta. Pozvao je na aktiviranje kriznih rezervi što prije.

Četiri zemlje traže fleksibilnost i odstupanje od implementacije nacionalnih ZPP planova u direktnim plaćanjima, u operativnim programima organizacija proizvođača, u programu vina i u šemi zasada vinograda. Pozvali su na povećanje stope avansa na najmanje 70 posto u slučaju direktnih plaćanja i na najmanje 85 posto u okviru programa ruralnog razvoja.


Tagovi

Evropska komisija ZPP Janusz Wojciechowski Suša Direktna plaćanja Pomoć poljoprivrednicima Krizna rezerva Poplava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.