Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u Federaciji BiH
  • 09.12.2017. 13:45

Isplaćeno blizu 8 miliona KM poticaja

"Radi se o proizvodnjama iz 2017. godine u koje nije ušao treći kvartal za proizvodnju mlijeka", izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Foto: Pixabay/InspieredImages
  • 4.058
  • 357
  • 0

"Eto dočekaste i ovo nešto malo od poticaja iz ove godine. Danas vam ide uplata jednog dijela, a tiče se muznih grla, silaže, krušnih žita, biljne proizvodnje, dio mlijeka za one koji su imali pogrešne račune itd.", bio je ovo jučerašnji Facebook satus na stranici Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH što je pokrenulo burnu raspravu u komentarima.

U 2018. predviđeno 90 miliona KM za poticaje

Naime, Zastupnički dom i Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatili su Nacrt budžeta za 2018. godinu. U narednoj je godini za poticaje u poljoprivredi predviđeno oko 66 miliona KM, što zajedno sa novcem koje će za te namjene izdvojiti kantoni čini 90 miliona KM.

"Poljoprivrednicima uplaćeno blizu osam miliona KM poticaja za proizvodnju. Svakako novac iz rebalansa nije dovoljan za saniranje svih ostalih dugovanja i to moramo uzeti u obzir prilikom utvrđivanja budžeta za 2018. godinu. Do usvajanja prijedloga budžeta otvorit ćemo razgovore unutar Vlade, kao i udruženjima poljoprivrednika kako bi naredne godine konačno riješili ovaj problem u potpunosti", za medije je izjavio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

"Radi se o proizvodnjama iz 2017. godine u koje nije ušao treći kvartal za proizvodnju mlijeka. Po nekim informacijama, i to bi trebalo biti riješeno do kraja godine, najdalje do polovine januara sljedeće, Tako da bi ova godina mogla biti uredno završena sa isplatama. Ostaje onaj dug iz 2014. godine koji Vlada jos nije riješila, a iznosi 20 miliona KM", za Agroklub je izjavio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Čekaju usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja

Osim ovoga, Dedić je izjavio da je za poljoprivrednike od ključnog značaja za da se do kraja godine usvoji Strateški plan ruralnog razvoja na državnom nivou.

Ukoliko on bude usvojen, u periodu od 2018. do 2020. za poljoprivrednike će na raspolaganju biti još najmanje 90 miliona eura. Ako se to ne dogodi, BiH neće imati pristup EU fondovima sve do 2021.

Foto: Pixabay/InspieredImages


Tagovi

Poticaji Isplaćeni poticaji Šemsudin Dedić Nedžad Bićo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]