Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 27.02.2023. 11:40

Isplaćene premije za tov brojlera u RS

Premija za proizvodnju brojlera u skladu sa novim pravilnikom iznosi do 0,15 KM po kljunu

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 87
  • 29
  • 0

Lijepe vijesti iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske stiže za peradare. Naime, posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćeno 843.808 KM po osnovu premije za tov brojlera. O narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Pravo na premiju za brojlere u RS imaju korisnici poticaja koji vrše uslužni tov za organizatora proizvodnje i koji utove i isporuče najmanje 12.000 kljunova brojlera u toku godine, minimalne prosječne izlazne težine 1,70 kg po brojleru u turnusu. 

Premija za proizvodnju brojlera utvrđuje se nakon obrade svih prispjelih zahtjeva, a u skladu sa iznosom koji je utvrđen Planom korištenja sredstava, na osnovu odobrenih jedinica mjere (kljunova, kilograma) u skladu sa ovim pravilnikom i iznosi do 0,15 KM po kljunu.

Maksimalni iznos premije koji korisnik može ostvariti za ovu vrstu podsticaja u tekućoj godini je 50.000 KM za nekomercijalna gazdinstva, 100.000 KM za komercijalna gazdinstva i 200.000 KM za preduzetnike i pravna lica. 

Pravilnik o načinu ostvarivanja poticajau RS stupio je na snagu 14. ferbuara. U Federaciji, isplata poticaja za 2023. godinu još nije započela, budući da pravilnici nisu još uvijek urađeni. 


Tagovi

Poticaj Premija Tov brojlera Peradari Pravilnik o poticajima


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]