Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 23.02.2024. 14:30

Isplaćene novčane podrške poljoprivrednicima u Federaciji BiH

Gotovo ukupan iznos sredstva novčanih podrški upućen je iz trezora ka poslovnim bankama.

Foto: Depositphoto/krysek
  • 268
  • 19
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačim i prerađivma uskoro bi na račune trebala "leći" poticajna sredstva. Naime, kako je saopćilo, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uvidom u jedinstvenu aplikaciju namijenjenu trezorskom poslovanju kojom upravlja Federalno ministarstvo finansija, ustanovili su da je gotovo ukupan iznos sredstva upućen poslovnim bankama kako bi ista bila usmjerena i isplaćena na transakcijske račune.

Za proizvodnje, u koje se uvrštava i proizvodnja iz četvrtog kvartala 2022. godine, isplaćene su novčane podrške u iznosu nešto većem od 115 miliona KM. Od navedenog, za animalnu proizvodnju isplaćeno je 90,1 milion KM dok je za biljnu proizvodnju isplaćeno 25 miliona KM. U animalnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, 54,3 miliona KM. Slijedi uzgoj rasplodne stoke (ovce) s 8,3 miliona KM i proizvodnja u sistemu krava-tele s 5,7 miliona KM.

U biljnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju krušnih žita (pšenica i raž), ukupno 6 miliona KM. Slijedi proizvodnja silažnog kukuruza graška, grahorice i DTS-a s 3,9 miliona KM te proizvodnja grožđa i maslina s 3,1 milion KM. Za Model ruralnog razvoja, u okviru kojeg su poljoprivredni proizvođači i prerađivači s područja Federacije mogli podnijeti zahtjeve od 1. avgsuta 2022. do istog datuma prošle godine isplaćeno je 44,1 milion KM.

Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru navedenog modela obradilo je 3.056 zahtjeva. Utvrđeni iznos postotka za isplatu novčanih podrški iznosio je 41,93%. Podrške investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda podržano je s iznosom od 10 miliona KM.

Kroz Model ostalih vrsta podrški isplaćeno je 5,9 miliona KM a Razvojnoj banci Federacije BiH doznačen je iznos od 5 miliona KM s ciljem formiranja povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH.

"Ulaganja koja smo imali u prethodnoj godini te povećanja koja nas očekuju u ovoj godini trebaju osnažiti poljoprivredni sektor, unaprijediti i potaći proizvodnju hrane i time osigurati zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva u Federaciji BiH", kazao je ministar Kemal Hrnjić, po objavljivanju podataka o ulaganjima u poljoprivredni sektor Federacije BiH za 2023. godinu.


Tagovi

Poljoprivredni poticaji Isplata poticaja Podrška proizvođačima Isplata iz trezora Kemal Hrnjić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.