Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 13.04.2024. 10:30

Interventno izdvajaju 5,4 miliona KM za proljetnu sjetvu - koga nije mogla čekati Vlada USK?

Za podršku poljoprivredi u ovoj godini biće izdvojeno ukupno 9 miliona maraka budžetskog novca, a plan realizacije preostalih sredstava, kako je istakao Nijaz Hušić, premijer USK, biće donesen nakon što Vlada FBiH utvrdi svoj program pomoći poljoprivredi

Foto: Depositphoto/DevidDO
  • 122
  • 19
  • 0

Vlada Unsko sanskog kantona odlučila je interventno izdvojiti 5,4 miliona maraka za subvencioniranje troškova poljoprivrednih proizvođača tokom proljetne sjetve koja je započela.

Ovim će sredstvima biti sufinansirane i laboratorijske pretrage mlijeka, veterinarske usluge i druge aktivnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje kako bi se pomoglo tamošnjim farmerima. 

Ne mogu čekati Vladu FBiH

Uzimajući u obzir da Vlada Federacije BiH još nije usvojila odluku i program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, kao i poskupljenja svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, kako ne bi bila dovedena u pitanje realizacija proljetne sjetve na području USK, donijeli smo odluku kojom utvrđujemo osnovne kriterije i način ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta Unsko  sanskog kantona, istaknuto je na 40. sjednici Vlade USK. 

Za podršku poljoprivredi u ovoj godini biće izdvojeno ukupno 9 miliona maraka budžetskog novca, a plan realizacije preostalih sredstava, kako je istakao Nijaz Hušić, premijer USK, biće donesen nakon što Vlada FBiH utvrdi svoj program pomoći poljoprivredi, pišu Nezavisne.  

Inače, proljetnom sjetvom na području USK biće obuhvaćeno 26 hiljada hektara zemljišta, što je značajno manje u odnosu na ranije godine. 

"Podaci koje dobijamo iz nadležnih službi iz lokalnih zajednica govore nam da se nastavlja trend pada zasijanih površina. Konkretno, u odnosu na protekle godine, kada je riječ o proljetnoj sjetvi, zasijane površine biće umanjene za oko 6 hiljada hektara", potvrdio je Mehmed Ćenanović, resorni ministar poljoprivrede. 

Prema zvaničnim podacima ovaj kanton raspolaže sa 105 hiljada hektara obradivih površina, što znači da će ostati neiskorišteno oko 60 procenata obradivog zemljišta.

Katance na farme

U udruženjima koja okupljaju poljoprivredne proizvođače s ovog područja navode da situacija nikada nije bila teža i da sjetva nikada nije bila skuplja. Većina poljoprivrednika odlučuje da smanji sjetvene površine, a mnogi gase proizvodnju i farme.

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, sve više ovdašnjih poljoprivrednika se odlučuje na zatvaranje farmi i odlazak na rad u inostranstvo, pa je trenutno evidentan problem nedostatka radne snage.

"U ovome trenutku kako tako opstaju porodična gospodarstva, ali mnogi poljoprivrednici stavljaju katance na svoje farme", navodi Veladžić. 


Tagovi

Vlada USK Subvencioniranje poljoprivrede Proljetna sjetva Radna snaga Zasijane površine Obradive površine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong