Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 16.02.2022. 09:00

Hoće li biti poticaja prije proljetne sjetve - danas sastanak ministara

Treba napomenuti da isplatu poticaja uvjetuje usvajanje budžeta u Parlamentu FBiH. Oba doma su već usvojila nacrt ovog dokumenta, u kojem je za poljoprivredu planiran 101 milion KM

Foto: Depositphotos/bernardbodo
  • 164
  • 39
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održat će danas sastanak sa svim kantonalnim ministrima ovog resora, potvrđeno je iz Ministarstva. Kako je ranije najavljeno, razgovarat će se o mogućnosti isplate dijela poticaja poljoprivrednim proizvođačima prije proljetne sjetve.

Međutim, treba napomenuti da isplatu poticaja uvjetuje usvajanje budžeta u Parlamentu FBiH. Oba doma su već usvojila nacrt ovog dokumenta, u kojem je za poljoprivredu planiran 101 milion KM. Parlamentarci su najavili da će kroz amandmane tražiti da ovaj iznos bude uvećan. 

Ove godine veći poticaji za poljoprivredike na području Kantona Sarajevo

Kada je riječ o podršci s nivoa kantona, ona bi u ovoj godini trebala iznositi 35,5 miliona KM, a s gradskih, odnosno općinskih nivoa 10,6 miliona KM.

Podrška od 156 miliona KM

Kako je minister Dedić rekao u intervjuu za list Oslobođenje, u ovoj godini za podršku poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju će biti i značajna projektna sredstava putem PIU jedinice i Projekta IFAD od oko 9 miliona KM. 

"Poljoprivredni proizvođači na području Federacije imat će podršku svih nivoa vlasti veću od 156 miliona KM. Borit ćemo se za to da njihov rad i proizvodnju podržimo i s više sredstava", rekao je on.

Naveo je i kako je njegov stav da se u prijedlogu budžeta moraju dodatno povećati sredstva kako poskupljenja repromaterijala ne bi utjecala na planiranu sjetvu i kako bi bili konkurentniji poljoprivrednicima iz zemalja okruženja koji imaju višestruko veće podrške.

Mjere podrški

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednika FBiH jučer su upoznati s aktivnostima koje se poduzimaju na pripremi mjera novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2022. godini, saopćeno je iz ministarstva. 

Klarić traži vraćanje "nestalih" miliona poljoprivredi – gdje su pare?

"Zajednički stav prisutnih je potreba hitnog usvajanja budžeta za 2022. godinu te operativnost mjera podrške koje će olakšati proljetnu sjetvu uslijed poskupljenja repromaterijala i drugih inputa u proizvodnjama", navedeno je u saopćenju. 

Današnji sastanak će biti usmjeren u istom navedenom pravcu.


Tagovi

Poticaji Podsticaji Proljetna sjetva Šemsudin Dedić Poljoprivredni proizvođači Budžet


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.