Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 14.06.2024. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

HNK sufinansira uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta

Dostavite projektne prijedloge. Uvažava se i nabavka gnojiva prije raspisivanja javnog poziva

Foto: Depositphotos/ikerby36.gmail.com
  • 88
  • 34
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta.

Predmet poziva je dostava projektnih prijedloga za ovu namjenu na području HNK, u skladu sa Strategijom ruralnog razvoja ovog kantona (2021. – 2027.) i Programa utroška novčanih sredstava predviđenih kantonalnim budžetom.

Zbog prirodnih ograničenja, ovaj kanton ima oskudne količine obradivog poljoprivrednog zemljišta te je održivo upravljanje njime jedan od prioriteta daljeg razvoja.

Cilj je unaprijediti racionalno korištenje, očuvanje i obradu zemljišta te povećanje njegovih površina i proizvodnog potencijala.

Definirane su sljedeće mjere:

  • Zaštita poljoprivrednog zemljišta i unaprjeđenje iskoristivosti I i II agrozone (za realiziranje projeknih prijedloga dodjeljuje se 798.000 KM)
  • Komasacija poljoprivrednog zemljišta (za realizaciju projektnih prijedloga dodjeljuje se 550.000 KM). 

Predmet poziva obuhvata mjere izrade projektne dokumentacije, izgradnju poljskih puteva, izgradnju mreže za odvodnju vode s poljoprivrednih površina, čišćenje kanala za navodnjavanje, izgradnju nasipa za odbranu od poplava, korištenje i čišćenje poljoprivrednog zemljišta II i III agrozone, niveliranje poljoprivrednog zemljišta, formiranje terasa na nagetim terenima, održavanje plodnosti. 

Kompletan javni poziv pogledajte ispod ovog teksta.

Korisnik može ostvarit novčana sredstva u maksimalnom iznosu od 50 posto od predračunske vrijednosti, s tim što pravnim osobama može biti odobreno do 10.000 KM, a fizičkim do 5.000 KM po projektu. Napominju da će se uvažiti i nabavka gnojiva prije raspisivanja javnog poziva, a koja je izvršena u ovoj godini. 


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Održavanje zemljišta Javni poziv Projektni prijedlozi Sufinansiranje HNK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #priroda Sve ljepote prirode u jednoj fotografiji. Boje prirode su lijek za svakog čovjeka. Povezati se s prirodom znači sačuvati svoje zdravlje. Čovjek pripada prirodi, ali priroda ne pripada čovjeku. Priroda znači sloboda! Slob... Više [+]