Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nema odgovora
  • 05.04.2022. 14:00

"Hitna intervencija" bez rezultata - još nema goriva za poljoprivrednike u FBiH

Gorivo je namijenjeno proizvođačima koji su lani ostvarili podršku po hektaru obradive površine te ove godine ažurirali podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, odnosno prijavili proizvodnju

Foto: Maja Celing Celić
  • 209
  • 86
  • 0

Podjela dizel goriva poljoprivrednicima u Federaciji iz robnih rezervi nije počela ni 12 dana od kako je Vlada FBiH donijela tu odluku. Podsjetimo, 24. marta je navedeno kako je riječ o hitnoj intervenciji uslijed rasta cijena energenata na tržištu, a kako bi se pomogla proljetna sjetva u ovom entitetu. Odlukom je dozvoljeno davanje na trajno korištenje bez naknade 1.400.000 litara dizel goriva iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.

Gorivo je namijenjeno proizvođačima koji su lani ostvarili podršku po hektaru obradive površine te ove godine ažurirali podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, odnosno prijavili proizvodnju. Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, rekao je za Faktor kako podjela goriva mora biti izvršena do kraja mjeseca.

"Direkcija je zadužena za distribuciju plavog dizela poljoprivrednicima. To se mora završiti u ovom mjesecu, aprilu", rekao je Dedić.

Poljoprivrednicima će biti podijeljeno po 50 litara goriva po hektru obrađene površine. Odnosno, maksimalan iznos podrške ne može biti veći od ostvarene podrške za broj hekatara obrađenih u prošloj godini.

"Niko pojma nema kada će početi podjela. Imamo informacije da taj direktor Federalne direkcije za robne rezerve (Tončo Bavrka) dogovara kako će to distribuirati, ali nema još ništa. Ovo je moglo puno prije da bude jer nije u vezi s budžetom. Ne znam šta čeka, da prođe sjetva pa da ga dijeli", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Još uvijek nije poznato na koji način će gorivo biti distribuirano prema poljoprivrednicima, odnosno hoće li biti dostavljano na adrese ili će proizvođači gorivo preuzimati na benzinskim pumpama. Iz Federalne direkcije robnih rezervi još uvijek se čeka informacija kada će podjela goriva početi.


Tagovi

Gorivo Robne rezerve Zalihe goriva Dizel gorivo Šemsudin Dedić Nedžad Bićo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.