Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere podrške
  • 27.12.2022. 10:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Grad Prijedor isplatio 240.000 KM poticaja za poljoprivredu

Novčana podrška za mehanizaciju, uzgoj muznih krava, krmača, nazimica i tovnih svinja, te zakup tezgi za poljoprivredne proizvođače na gradskim pijacama.

Foto: Ranka Vojnović
  • 118
  • 38
  • 0

Grad Prijedor isplatio je u ponedjeljak, 26. decembra, oko 240.000 KM poticaja za poljoprivredu po više osnova. Kako je naveo načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić, riječ je o poticajima za mehanizaciju, uzgoj muznih krava, krmača, nazimica i tovnih svinja, te za zakup tezgi za poljoprivredne proizvođače na gradskim pijacama.

"Tim mjerama bit će obuhvaćeno 230 do 240 poljoprivrednih proizvođača", rekao je Egić, te dodao kako je najveće povećanje u iznosu novca i broju korisnika bilo u oblasti nabavke mehanizacije.

Po prvi put isplaćen poticaj za zakup tezgi na pijacama, rekao je Egić (Foto: Grad Prijedor)

"Imali smo povećanje skoro 50 posto. Prošle godine je bio 61 korisnik ove vrste podsticaja, a ove godine imamo više od 90. Također, i suma se povećala za nekih 30.000 KM”, istakao je te naveo kako to pokazuje da ljudi na selu kupuju mehanizaciju da olakšaju posao i povećaju produktivnost.

Podsjetio je da se po prvi put isplaćuje poticaj za zakup tezgi na pijacama, da je došlo osam zahtjeva za tu vrstu, od kojih polovina nije stigla u predviđenom roku, te da su sva četiri koja su stigla blagovremeno i odobrena.

Goran Marjanović iz Donje Dragotinje prijavio se za posticaje za nabavku mehanizacije odnosno za plugove obrtače koji koštaju 25.000 KM, budući da obrađuje oko 500 dunuma zemlje, drži muzne krave, bikove, junad i ovce i bavi se proizvodnjom mlijeka.

"Dobio sam od grada 2.000 KM poticaja. To je za pohvaliti, to dosad nije bilo i ja sam veoma zadovoljan sa tim. Valjalo bi da je bilo više, ali šta ćemo, takav je budžet da nema više", dodao je Marjanović


Tagovi

Poticaji Poljoprivreda Isplata poticaja Danijel Egić Goran Marjanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.